Zdrowa egzotyka na talerzu. Sfermentowany ryż koji
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzKoji - co to jest? Ryż koji to kiszony ryż - popularny składnik deserów i dań głównych w Japonii. Wśród właściwości prozdrowotnych koji wskazuje się obniżenie poziomu cholesterolu i wzmocnienie odporności. Jak uzyskuje się sfermentowany ryż koji? Sprawdź.
Czym jest ryż koji?
Koji to sfermentowany, kiszony ryż, zwany ziarenkami z drożdżami. Słowo koji w wolnym tłumaczeniu oznacza: ziarno lub fasolka, które jest pokryte kulturą drożdży. Jest to produkt spożywczy typowy dla kuchni azjatyckiej, a konkretnie japońskiej (po raz pierwszy wyprodukowano go 300 lat przed naszą erą). Osoby, które często jadają w barach z sushi, powinny znać ten termin.
Jak uzyskuje się fermentowany ryż? Na ziarenkach ugotowanych na parze hoduje się szczepy bakterii, a potem odstawia się taką mieszankę w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt (nawet 50) godzin. W tym czasie powstaje charakterystyczny smak ryżu (następstwo uwolnionych wolnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych i cukrów prostych). Procesowi fermentacji koji zawdzięcza też nietypowy kolor.
Czym się wyróżnia? Ma on barwę jasnoczerwoną. Niespotykane walory smakowe ryżu koji sprawiają, że nie wymaga on już przyprawiania ani solą, ani ziołami. Osoby, które miały okazję go spróbować, twierdzą, że ma egzotyczny i nieco słodkawy smak.
Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że mieszkańcy Japonii stosują sfermentowany ryż jako lekarstwo na ból głowy po nadmiernym spożyciu alkoholu (sake) dnia poprzedniego.
Koji — sfermentowany ryż w kuchni
Ryż koji stanowi składnik wielu potraw znanych z kuchni azjatyckiej. Wykorzystuje się go do przygotowania deseru o nazwie amazake. Oprócz tego smakołyku ryż ten stosuje się jako dodatek do dań obiadowych.
Ten produkt spożywczy możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w miejscach, gdzie sprzedawane są produkty typowe dla kuchni orientalnej. Bez problemu możemy go odszukać w sklepach internetowych.
Inne produkty, które są dostępne w polskich sklepach i posiadają w składzie drożdże koji, to ocet ryżowy, pasta miso i sos sojowy.
Amazake — zdrowy deser z koji
Deser, który przygotowuje się ze sfermentowanego ryżu koji, cieszy się największą popularnością wśród osób na diecie makrobiotycznej. Jest to kremowy deser o gęstej konsystencji. Jego słodki smak to wynik fermentacji, więc jest to naturalny smakołyk bez dodatku cukru.
Co więcej, amazake jest lekkostrawne, mogą go jeść dzieci. Może również stanowić składnik ciast, tortów czy budyniu. Jedzony na czczo ma pozytywny wpływ na pracę trzustki. Deser ten zawiera enzymy, które wspomagają proces trawienia pokarmów i przyswajania składników odżywczych.
Wpływ sfermentowanego ryżu koji na zdrowie człowieka
Ryż koji oprócz walorów smakowych ma wiele właściwości prozdrowotnych (udział w profilaktyce i leczeniu chorób). Pod względem korzyści dla zdrowia porównywany jest z polskimi kiszonymi warzywami, na przykład ogórkami czy burakami.
Dlaczego warto włączyć sfermentowany ryż do swojego jadłospisu?
- przyczynia się do odtruwania organizmu - usuwa toksyczne substancje, dzięki czemu cieszymy się lepszą kondycją włosów, paznokci i skóry,
- reguluje poziom cukru w organizmie,
- jest źródłem energii dla tkanek i narządów, która jest uwalniana w wolnym tempie,
- należy do tak zwanych superfoods (podobno to jemu Japończycy zawdzięczają długowieczność),
- jako element dań pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, przez co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
- wspiera układ odpornościowy człowieka,
- jest bogaty w składniki mineralne i witaminy (m.in. witaminę C), kwasy i enzymy.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze