Sushi kcal - czy jedzenie sushi przeszkadza w odchudzaniu?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 8 komentarzyOsoby na diecie odchudzającej zwracają uwagę na kaloryczność spożywanych potraw. Czy bez obaw mogą jeść sushi, w którego skład wchodzą (w zależności od wariantu) ryż, surowe lub wędzone ryby, warzywa i owoce morza? Przysmak kuchni japońskiej z pewnością jest bogaty w składniki odżywcze, ale czy tuczy? Ile ma sushi kcal? Odpowiadamy.
Sushi – zdrowe i pożywne danie
Sushi zawiera podstawowe składniki odżywcze (węglowodany, tłuszcze i białka), a także witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3. Jego wartość kaloryczna jest zróżnicowana i zależy od poziomu kaloryczności użytych do przygotowania składników. Jeżeli stosujemy dietę na odchudzanie, podczas składania zamówienia w restauracji lub przygotowywania sushi we własnej kuchni powinniśmy zachować środki ostrożności, to znaczy wybrać niskokaloryczną kompozycję smaków.
Sushi może, ale nie musi być kaloryczną przekąską. Niektórzy dietetycy twierdzą, że za sprawą komponentów jest tak kaloryczne jak fast food, inni głoszą, że to lekkostrawne danie. Druga opinia powoduje, że utwierdzeni w swoim przekonaniu fani zdrowej żywności jedzą sushi w nadmiarze, przez co dostarczają organizmowi większej liczby kalorii i węglowodanów niż zazwyczaj. Kluczem do zachowania atrakcyjnej sylwetki jest zatem również umiar.
Sushi kalorie — czy sushi jest kaloryczne?
Zaletą ryżu jest to, że syci szybko i na długo. Wystarczy zjeść kilka kawałków, aby przestać odczuwać głód, dzięki czemu rzadko kaloryczność posiłku przekracza dopuszczalne normy. Jedna rolka sushi maki zawiera około 180 gramów ryżu(przygotowanego z dodatkiem octu ryżowego), czyli 200 kcal. Niestety ryż poddany obróbce termicznej staje się bezwartościowy (jest pozbawiony witamin, minerałów i błonnika).
Wartość kaloryczna sushi zależy również od gatunku ryby. Najmniej kaloryczne są białe ryby i skorupiaki, następnie tuńczyk, a najbardziej – ryby czerwone (węgorz i makrela). W 100 gramach (czyli 2–3 sztukach) nigiri sushi z łososiem znajduje się około 150 kcal, z dodatkiem tuńczyka – 175 kcal, natomiast taka sama porcja sushi z węgorzem może mieć nawet 300 kcal!
Dodatki do sushi (majonez, kremowy serek, awokado, żółtko jaj) mogą znacznie podnieść wartość kaloryczną posiłku (sprawiają, że stanowi skoncentrowane źródło energii i tłuszczu). Zjadając zestaw (zazwyczaj porcja sushi to 6 kawałków) z kremowym serkiem, dostarczamy organizmowi aż 640 kcal!
Sushi na diecie odchudzającej
Osoby na diecie na odchudzanie nie muszą rezygnować z jedzenia sushi, jeśli będą to robić okazjonalnie i z umiarem. Jeżeli chcą radykalnie obniżyć kaloryczność japońskiego przysmaku, powinny:
- wybierać sashimi z chudych ryb (surowe mięso bez ryżu) lub sushi nigiri (zawierające większą ilość ryby niż ryżu) zamiast sushi maki;
- zamawiać nigiri sushi z owocami morza (100 gramów sushi z krewetką lub krabem to 113 kcal, z ośmiornicą – 100 kcal) zamiast ryb;
- zdecydować się na sushi bez tuczących dodatków: awokado, żółtek jaj, majonezu, omletu, tomago, kremowego serka;
- jeść sushi zawierające warzywa, grzyby lub tofu (sushi maki z ogórkiem to zaledwie 88 kcal); restauracje oferują bowiem również wegetariańskie sushi z warzywami, algami i glonami;
- jeść sushi pałeczkami, nawet jeśli brakuje im wprawy. Dlaczego? Trudności w obsłudze pałeczek sprawią, że będą jeść wolniej, dzięki czemu informacja o tym, że są najedzeni, ma szansę dotrzeć do mózgu w odpowiednim czasie (zazwyczaj dzieje się to z opóźnieniem). Rezultat? Zakończą posiłek we właściwym momencie;
- przygotowując sushi w domu, wybrać pełnoziarnisty brązowy ryż (jest zdrowszy, syci na dłużej i zawiera błonnik) lub kaszę jaglaną zamiast białego ryżu;
- wybierać ryby grillowane, gotowane na parze lub surowe, a unikać tych smażonych i dań w tempurze;
- przed zjedzeniem sushi zamówić niskokaloryczną zupę miso (porcja ma około 75 kcal), która wypełni żołądek i pomoże ograniczyć liczbę spożytych sztuk sushi.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze