glukoza

Dlaczego tyjemy?

... Zapasy tkanki tłuszczowej nie powstają dlatego, że za dużo jemy. Powstają jako odpowiedź na spożywanie tych produktów, które powodują, że mamy we krwi więcej glukozy niż możemy zużyć. ... Rozróżnienie między określeniem "dużo jedzenia", a "dużo ...

dawno temu

Cukier w owocach, szkodliwy?

... Każdy posiłek sprawia, że w krwi rośnie poziom cukru - glukozy. Z tym procesem związane jest pojęcie indeksu glikemicznego - im jest on wyższy, tym dany produkt intensywniej zwiększa stężenie glukozy ... w produktach spożywczych syrop ...

dawno temu

Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców

... prowadzi do nadmiernego pocenia się. Wraz z potem organizm traci nie tylko wodę, ale i glukozę oraz elektrolity. ... , które zawierają elektrolity i glukozę w precyzyjnie dobranych proporcjach. Dzięki temu nawadniają optymalnie i zapewniają ...

dawno temu

Ocet jabłkowy i jego właściwości

... , wykorzystuje się przy odchudzaniu, a także do obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie właściwości octu jabłkowego zapewniają mu tak różnorodne działanie? ... utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ocet jabłkowy zmniejsza ...

dawno temu

Kortyzol - hormon stresu. Jak obniżyć jego poziom?

... glukozy w krwiobiegu (w wyniku uszczuplania zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie) oraz… uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych. ... węglowodanów o poranku (tak aby ciało nadal wykorzystywało tłuszcz jako źródło energii, a nie glukozę), ...

dawno temu

Ksylitol – dwie strony medalu

... przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta, w jego metabolizmie insulina nie odgrywa znaczącej roli. Ksylitol ... , niezależnie od tego czy biała czy ...

dawno temu

Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny!

... przyspieszyć proces utraty nadmiernych kilogramów, m.in. poprzez zwiększoną termogenezę poposiłkową (zwiększoną produkcję ciepła po posiłku), lepszą kontrolę głodu oraz utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, to okazuje się, że wyniki badań ...

dawno temu

Czym jest indeks glikemiczny i kiedy zwracać na niego uwagę?

... oraz tego, jak wpływają one na poziom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny przez długi czas był swego rodzaju drogowskazem dla cukrzyków czy osób na diecie odchudzającej, które dzięki niemu kierowały się tym, jakich ... - białe pieczywo. Artykuły ...

11 miesięcy temu

Prosty Fitness [Lekcja 38] 5 najlepszych owoców

... , które: – nie terroryzują naszej trzustki, utrzymując stosunkowo niski poziom cukru po ich spożyciu. – zawierają znacznie więcej glukozy aniżeli fruktozy, co jak już wiesz jest duże zdrowsze dla zdrowia ... dużo skrobi opornej i działają ...

dawno temu

Chrom a odchudzanie

... Dlaczego chrom jest ważny dla naszego organizmu? Ponieważ normuje ilość glukozy w naszej krwi, dzięki temu pierwiastkowi zwiększa się też poziom tzw. dobrego cholesterolu, czyli jest jak najbardziej ...

dawno temu

Dieta Montignaca - zasady, etapy, jadłospis

... otyłości jest gwałtownie podnoszony poziom cukru we krwi, a nadmiar glukozy jest pobierany przez komórki tłuszczowe, które zaczynają się dzielić, a następnie gromadzą w sobie tłuszcz. Dlatego też według ... . Jego zdaniem utrata zbędnych ...

dawno temu

Napady głodu - jak sobie z nimi radzić?

... energetycznym. Objadanie się podczas napadów głodu bardzo często prowadzi do problemów trawiennych, zaburzeń tolerancji glukozy oraz nadwagi i otyłości. Jak więc radzić sobie z "wilczym apetytem"? ...

dawno temu

Ocet jabłkowy - czy rzeczywiście zasługuje na sławę?

... mechanizmy zostały dokładnie poznane, to już teraz wiemy, że może odegrać istotną rolę w regulowaniu poziomu glukozy we krwi, między innymi poprzez opóźnianie opróżniania żołądka. Dodatkowo ocet ... może wpływać na wychwyt glukozy przez mięśnie ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 31] Węglowodany czyli cukry

... tak czy siak zostaną strawione do najmniejszych cząsteczek cukrowców czyli monosacharydów (glukoza, fruktoza), albo nie trawiącego się błonnika. Takie cząsteczki jak glukoza i fruktoza bez problemu ... . Czyli co by się nie działo i tak ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie