5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuZdrowe desery dla fanów słodkości to m.in. wegańskie lody z owoców, francuskie tosty bez jaj i masła czy słodkie czekoladowo-bananowe smoothie. Osoby na diecie powinny przygotowywać je samodzielnie, kontrolując ilość użytego cukru i jakość składników. Poniższe propozycje zaspokoją apetyt na słodki smak największego słodyczoholika.
Czekoladowo-bananowe smoothie
Ochotę na słodki deser zaspokoi zdrowe owocowe smoothie. Żeby uzyskało kremową konsystencję przypominającą koktajl, warto dodać mleko sojowe, jogurt grecki lub białko w proszku.
Ta czekoladowo-bananowa propozycja zaspokaja apetyt na cukier, a ponadto dostarcza wapnia. Jego składnikiem jest też bogaty w błonnik i witaminę B szpinak. Natomiast banan i nerkowce to źródła magnezu, awokado zaś — zdrowych tłuszczów.
Zobacz też: 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi
Lista składników (na 1 porcję):
- 90 ml beztłuszczowego waniliowego jogurtu greckiego,
- pół mrożonego banana,
- ¼ awokado,
- pół szklanki świeżego szpinaku,
- pół szklanki mleka sojowego o smaku czekoladowym,
- 1/8 filiżanki surowych orzechów nerkowca,
- pół szklanki wody,
- 3 kawałki gorzkiej czekolady (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (kilka orzechów pozostawiamy do dekoracji) i miksujemy do uzyskania mikstury o gładkiej konsystencji. Koktajl przelewamy do szklanki. Wierzch posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą i pokruszonymi nerkowcami.
Porcja tego słodkiego deseru dostarcza 375 kalorii. Zawartość składników odżywczych: białka — 15 gramów, węglowodany — 43 gramów, tłuszcze — 17 gramów.
Wegańskie francuskie tosty z owocami
Naleśniki, pankejki i tosty to dania, które nie są zarezerwowane wyłącznie na śniadanie. Jeśli mamy ochotę na małe co nieco, warto przygotować francuskie tosty z owocami lub zwieńczone jogurtem z dodatkiem miodu.
Miękkie, słodkie i sycące francuskie tosty zaspokoją słodyczoholików, a zawierają niewielkie ilości tłuszczów i kalorii. Do ich wykonania nie wykorzystujemy jaj i masła (należy uważać z ilością syropu klonowego). Jeden tost dostarcza tylko 110 kalorii i 2 gramy tłuszczów, podczas gdy przygotowany wedle tradycyjnych przepisów jest źródłem 150 kcal i 2 gramów tłuszczów nasyconych.
Zobacz też: Tost z masłem migdałowym i bananem
Lista składników (14 tostów):
- dojrzały banan,
- szklanka mleka sojowego niesłodzonego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki wanilii,
- 7 kromek chleba (przekrojonych na pół),
- owoce, syrop klonowy lub jogurt do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banana za pomocą widelca, dodajemy mleko, cynamon i wanilię. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy kromki — kroimy chleb na plastry, a potem dzielimy je na pół.
Następnie spryskujemy patelnię tłuszczem. Zanurzamy każdą kromkę w cieście, a potem smażymy około 4 minut z każdej strony (do uzyskania złocistego koloru). Tosty podajemy na ciepło z owocami, syropem klonowym lub jogurtem.
Porcja francuskich tostów dostarcza 21 gramów węglowodanów, ponad 4 gramy białka. Niska kaloryczność tego deseru pozwala na udekorowanie świeżymi owocami.
Wiśniowo-czekoladowe lody
Jeżeli mamy słabość do lodów, zaoszczędzimy nieco kalorii, zjadając wersję wegańską z mrożonych owoców, na przykład wiśni (bogatych w błonnik, o właściwościach antyoksydacyjnych). Porcja dostarcza około 125 kcal.
Lody te są wolne od cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeżeli wstawimy owoce do zamrażarki na noc, to przygotowanie tego deseru zajmie nam 10 minut.
Zobacz też: Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia
Lista składników (3 porcje):
- 2 szklanki wiśni,
- pół banana,
- pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- 3 łyżki bezmlecznych groszków czekoladowych.
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy świeżych owoców, musimy na 3 godziny umieścić je w zamrażarce. Następnie wrzucamy mrożone wiśnie i banana do malaksera, dodajemy mleko migdałowe i miksujemy przez kilka minut. Masa powinna być zupełnie gładka. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i cieszymy się smakiem wegańskich niskokalorycznych lodów.
Owoce pod kruszonką
Zimą mamy większą ochotę na słodkie desery na ciepło. Wówczas możemy przygotować owoce pod kruszonką. Połączenie miękkich jabłek i gruszek z nutą cynamonu i chrupiącą skorupką to uczta dla kubków smakowych. Ten deser dostarcza błonnika (5 gramów), zawiera też mniej cholesterolu i tłuszczu (9 gramów) niż tradycyjne desery.
Zobacz też: Owoce, które pomogą ci schudnąć
Lista składników (na 8 porcji):
Owoce:
- 2 pokrojone jabłka,
- 3 pokrojone gruszki,
- łyżka cukru,
- 1 i pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1–2 łyżki soku z cytryny,
- pół szklanki wody.
Kruszonka:
- szklanka płatków owsianych,
- 1/3 szklanki mąki pszennej razowej,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 6 łyżek stołowych naturalnego masła.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pokrojone owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Posypujemy cynamonem, gałką i dolewamy wodę. W drugim naczyniu łączymy suche składniki z masłem.
Otrzymaną masę rozprowadzamy równomiernie na owocach. Pieczemy około 50 minut, aż górna warstwa zbrązowieje. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym lub lodami (trzeba pamiętać, że podnoszą kaloryczność deseru — ćwierć filiżanki lodów waniliowych dodaje 135 kalorii). Owoce pod kruszonką można też serwować na zimno.
Porcja tego deseru dostarcza 285 kalorii. Zawiera również 50 gramów węglowodanów i 2,5 grama białka.
Wiśniowo-orzechowe kuleczki
Zwolennikom ciasteczek poleca się przygotować (bez pieczenia) wiśniowo-orzechowe kuleczki bez użycia masła i jajek. Zawierają niemałą ilość białka (1 sztuka — 4 gramy), zatem można ją potraktować jako potreningową przekąskę. Białko pochodzi z sera, surowych migdałów i płatków owsianych. Każda kuleczka dostarcza tylko 78 kcal.
Zobacz też: Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe
Lista składników (18 sztuk):
- szklanka migdałów,
- szklanka twarogu,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżeczka cynamonu,
- szklanka płatków owsianych,
- ¼ szklanki niesłodzonego kokosa,
- ¼ szklanki suszonych wiśni (posiekanych).
Sposób przygotowania:
W malakserze mielimy orzechy na proszek, dodajemy twaróg, syrop klonowy i cynamon. Wszystkie składniki mieszamy. W drugiej misce łączymy płatki owsiane, kokos i wiśnie. Następnie mieszamy zawartość obu naczyń.
Formujemy około 18 kuleczek. Wkładamy do zamrażarki na minimum pół godziny. Przed zjedzeniem należy odczekać 5 minut, aby nieco się rozmroziły. Jedna kuleczka dostarcza 1,5 grama błonnika pokarmowego i 8 gramów węglowodanów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze