Deser z płatków owsianych - przepisy na deser owsiany
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDlaczego warto jeść płatki owsiane? To produkt zdrowy i smaczny, a na dodatek tani. Dostarczają błonnika pokarmowego i białka. Dają uczucie sytości na długi czas. Najczęściej przygotowujemy z nich owsiankę na śniadanie. Jednak z dodatkiem płatków można również upiec deser z płatków owsianych.
Ten artykuł ma 2 strony:
Jeśli szukaliście przepisu na deser z płatkami owsianymi albo desery z płatków owsianych, to nie mogliście trafić lepiej.
Owsiane ciasteczka z marchewką i żurawiną
Składniki:
- szklanka płatków owsianych górskich,
- duża marchewka,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- garść orzechów włoskich,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- jajko,
- 30 gramów oleju kokosowego,
- 25 gramów miodu,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
- 30 ml soku z pomarańczy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu. Jeśli miód jest bardzo gęsty, można go rozpuścić z olejem. W misce rozkłócamy jajko. Dodajemy startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy, miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy i sok. Mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy i żurawinę. Dokładnie wszystko mieszamy.
Z dwóch łyżek masy formujemy kulki (trzeba je dobrze docisnąć), następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować — chwilę trzeba odczekać, a gdyby były bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Pieczemy przez ok. 20–25 minut w 170 stopniach, aż do zarumienienia.
Całość zawiera około:
B: 29 g / T: 89 g / W: 163 g / 1607 kcal.
Zobacz także: Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami
Owsiane batoniki
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 40 gramów ziaren słonecznika,
- 40 gramów suszonej żurawiny,
- 40 gramów suszonych moreli,
- 20 gramów płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z miodem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na dnie powstałą masę. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na prostokątne batoniki.
Całość zawiera około:
B: 47 g / T: 92 g / W: 258 g / 2121 kcal.
Zobacz też: Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze