Deser z płatków owsianych - przepisy na deser owsiany
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDlaczego warto jeść płatki owsiane? To produkt zdrowy i smaczny, a na dodatek tani. Dostarczają błonnika pokarmowego i białka. Dają uczucie sytości na długi czas. Najczęściej przygotowujemy z nich owsiankę na śniadanie. Jednak z dodatkiem płatków można również upiec deser z płatków owsianych.
Ten artykuł ma 2 strony:
Szarlotka z płatków owsianych
Składniki:
- 150 gramów płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę,
- 200 gramów płatków owsianych górskich (całych),
- 700 gramów jabłek,
- 80 gramów oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 40 gramów ksylitolu,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Całe i zmielone płatki owsiane mieszamy z jajkiem, 20 gramami ksylitolu oraz 60 gramami płynnego oleju kokosowego. 2/3 ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Wkładamy do garnka z resztą oleju kokosowego. Dodajemy cynamon i ksylitol, smażymy do momentu, aż ciasto się upiecze. Po jego wyjęciu z piekarnika nakładamy jabłka, a na wierzch kruszymy pozostałe ciasto i pieczemy je przez kolejne 15 minut.
Całość zawiera około:
B: 62 g / T: 114 g / W: 335 g / 2534 kcal.
Zobacz także: Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej
Owsiane praliny
Składniki:
- 150 gramów płatków owsianych górskich,
- 150 gramów daktyli bez pestek,
- 100 gramów startej marchewki,
- 70 gramów masła orzechowego,
- 30 gramów odżywki białkowej kokosowej.
Sposób przygotowania:
Blendujemy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy kuleczki, a następnie wstawiamy je do lodówki na minimum godzinę.
Całość zawiera:
B: 65 g / T: 45 g / W: 202 g / 1536 kcal.
Autorka tekstu: Emilia Mościcka - Zdrowo uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze