Błękitna perska sól. Teraz w hipermarkecie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJeszcze kilka lat temu na sklepowych półkach mogliśmy znaleźć tylko sól do przetworów oraz zwykłą sól kuchenną. Dopiero od niedawna zaczęły pojawiać się jej inne rodzaje – himalajska czy morska. Idzie nowe. Teraz Lidl oferuje nam sól perską błękitną. Jakie są jej właściwości?
1. Błękitne kryształki
Perska sól błękitna pochodzi z Iranu. Właśnie dlatego niektórzy nazywają ją solą irańską. To bardzo rzadka odmiana. Swą barwę zawdzięcza przesunięciom i wolnym miejscom w sieci krystalicznej. Ma bardzo charakterystyczny, mocny smak. Niektórzy uważają, że jest… słodka. Ten rodzaj soli nie należy jednak do najtańszych. Dlaczego? Jest zbierana ręcznie i jest jedną z najczystszych soli. Pochodzi z oceanów, które wyschły ponad 200 mln lat temu.
Kryształki nadają się do mielenia w młynkach. Doprawią owoce morza, dania mięsne, warzywa i różnego rodzaju sałatki. Bardzo szybko się rozpuszczają, więc dodaje się je bezpośrednio przed podaniem. Do zakupu zachęca też skład.
Zobacz też: Rodzaje soli
2. Skład irańskiej soli
Perska sól to w ponad 85 proc. chlorek sodu. Do tego magnez, czyli składnik niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. To właśnie on hamuje uwalnianie adrenaliny i noradrenaliny. W efekcie jesteśmy spokojni i odprężeni.
Błękitne kryształki są również źródłem potasu odpowiedzialnego za mięśnie, w tym serce. Składnik ten bierze też udział w metabolizmie białek, węglowodanów oraz w wydzielaniu insuliny.
W soli mamy jod, dzięki któremu działa tarczyca. Składnik mineralny sprawia, że organ ten produkuje tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3). A od nich zależy praca mózgu, serca i całego układu nerwowego.
To jednak nie wszystko. W perskiej soli znajdziemy też duże ilości sylwinu – bardzo rzadkiego minerału. Przygotowany z niego roztwór (zwany solą Sylwiusza) od wieków stosowano jako środek na zgagę.
Teraz w Lidlu za 180 g błękitnej perskiej soli w mechanicznym młynku zapłacimy 15.99 zł. Znajdziemy ją też w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze