Fit Gaca dieta - zasady diety Konrada Gacy
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeZmarły w 2018 r. Konrad Gaca był ekspertem ds. leczenia otyłości, twórcą słynnej diety odchudzającej. Dieta Gacy składa się z trzech etapów, których ukończenie ma zapewnić utratę wagi i uniknięcie efektu jo-jo. To zdrowa dieta odchudzająca, której istotą jest przyspieszenie tempa przemiany materii. Na czym polega dieta Gacy?
Kim był Konrad Gaca?
Konrad Gaca był ekspertem do spraw leczenia otyłości. Pracował również jako trener personalny, był nazywany Chudotwórcą. Pełnił funkcję prezesa Stowarzyszenia Walki z Otyłością. Był również specjalistą do spraw żywienia, mógł pochwalić się tytułem Certified Nutrition Specialist. Posiadał wiedzę z zakresu stosowania suplementacji, psychologii i motywacji do ćwiczeń.
Był także wielokrotnym finalistą Mistrzostw Polski w Kulturystyce & Wellness oraz Fitness & Wellness. W 2011 r. zdobył tytuł "Top Menedżera 2011" przyznawany przez redakcję "Kuriera Lubelskiego".
Konrad Gaca zmarł nagle, 16 sierpnia 2018 r., w swoim domu pod Lublinem. — To było pęknięcie tętniaka — powiedziała w rozmowie z Wirtualną Polską Agnieszka Kępka, rzeczniczka lubelskiej Prokuratury Okręgowej. Miał 42 lata.
Fit Gaca dieta — na czym polega dieta Konrada Gacy?
Dietę Konrada Gacy stosowało wiele gwiazd — m.in. Dominika Gwit, Mariusz Pudzianowski, Iwona Pavlović, Dorota Gardias czy Danuta Błażejczyk.
Dieta opracowana przez Konrada Gacę to składowa systemu (o nazwie Gaca System), na który oprócz właściwego odżywiania się składa się indywidualnie dopasowany do osoby plan treningowy (tylko połączenie zmiany nawyków żywieniowych z aktywnością fizyczną skutkuje redukcją masy ciała; dostępne są treningi aerobowe, anaerobowe, medical fitness, trening wibracyjny i trening podciśnieniowy). Gaca podkreślał, że suplementacja stanowi 10 proc. drogi do uzyskania zgrabnej sylwetki.
Ta dieta odchudzająca skutkuje poprawą przemiany materii i przyspieszeniem procesu spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. To sposób na zdrowe odchudzanie i przygotowanie osoby do życia po zakończeniu diety, co pozwala uniknąć efektu jo-jo. Jej adresatami są osoby walczące z otyłością i nadwagą.
Proces odchudzania składa się z trzech etapów:
- okresu motywacyjnego,
- okresu właściwej pracy,
- okresu wyjścia z diety.
Pierwszy etap trwa miesiąc i, oprócz redukcji masy ciała, jest przeznaczony na pracę nad motywacją do ćwiczeń i odchudzania. Długość kolejnej fazy jest uzależniona od płci osoby odchudzającej się, jej masy ciała, wzrostu i wieku. W tym okresie należy przestrzegać indywidualnie opracowanego jadłospisu (obejmującego dobrane produkty spożywcze i ich gramatury), który jest ustalany w cyklach trwających 2 tygodnie.
Po okresie pracy właściwej przychodzi czas na fazę wyprowadzenia z diety. Jej celem jest utrzymanie uzyskanej w procesie odchudzania masy ciała. Ten etap diety Gacy trwa około 3 miesięcy, podczas których organizm jest przygotowywany do spożywania bardziej obfitych posiłków niż te, które pojawiały się w trakcie odchudzania.
Szczegóły przebiegu diety nie były ogólnodostępne i bezpłatne. Aby rozpocząć odchudzanie, należało się zarejestrować się na stronie Gaca System (po śmierci trenera i biznesmena strona już nie istnieje). Dieta odchudzająca Gacy, a właściwie systemy żywieniowe (Zadbaj o serce, Zredukuj stres, Dla Wegetarian, Utrzymaj zdrowie, Witaminowy raj, Unormuj swoje pH), była indywidualnie dostosowywana do stanu zdrowia (na przykład konieczności zredukowania masy ciała i poprawy odporności), potrzeb i możliwości psychofizycznych osoby z nadwagą. Dlatego na początku należy wykonać test i analizę składu ciała.
Inne menu otrzymywała osoba, która prowadziła stresujący tryb życia, inne ta, która miała problemy z sercem, jeszcze inne — wegetarianin. Konrad Gaca oferował podopiecznym opiekę specjalistów: psychologów, terapeutów, fizjoterapeutów, i konsultantów, z którymi można było spotkać się osobiście albo skontaktować on-line.
W ramach Gaca System dostępne były następujące programy dietetyczne: mieszany (skutkował spadkiem wagi od 2,5 do 4,5 kilogramów w ciągu 2 tygodni), szybki (3 do 5,5 kilogramów w tym samym czasie), metabolizm (1,5 do 3,5 kilogramów) i motywacyjny (4 do 9 kilogramów).
Podstawowe zasady diety odchudzającej Konrada Gacy
Na diecie Konrada Gacy jemy w regularnych odstępach czasu. W ciągu dnia zjadamy 4–5 posiłków co 3 godziny, dzięki czemu metabolizm zostaje uregulowany. Najważniejsze jest pierwsze śniadanie, w skład którego powinny wchodzić złożone węglowodany, na przykład muesli, i białko, czyli jogurt naturalny. Natomiast kolacja powinna być bogata w białko (ryby, jaja, chude mięso), ale nie obfita.
Podobnie jak Jilllian Michaels, Gaca twierdził, że na odchudzanie ma wpływ gospodarka hormonalna, która z kolei zależy od proporcji, w jakich spożywamy poszczególne składniki odżywcze. Dawki białek, węglowodanów i tłuszczy są odmienne dla każdego człowieka.
W trakcie stosowania diety odchudzającej Gacy należy zrezygnować z cukru i słodyczy, a także z soli. Natomiast powinniśmy organizmowi dostarczać tłuszczy nienasyconych. Gdzie je znajdziemy? W rybach z mórz, oleju lnianym i orzechach — źródła zdrowych tłuszczy są zalecane w zależności od programu.
Jak w przypadku większości diet na odchudzanie, w trakcie diety Konrada Gacy zaleca się pić duże ilości wody, ale w niewielkich dawkach, co przyczyni się do poprawienia tempa metabolizmu. Jednorazowo powinniśmy wypić szklankę wody.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze