Dieta Chodakowskiej - przepisy. Sprawdź tygodniowy jadłospis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuEwa Chodakowska to nie tylko trenerka fitness i autorka programów treningowych. Jest redaktor naczelną miesięcznika lifestyle’owego „Be Active. Dietetyka & Fitness”, przygotowuje książki poświęcone zdrowemu stylowi życia: ćwiczeniom i żywieniu. Pomysłami na zdrowe dania dzieli się na swoich profilach w mediach społecznościowych. Oto dieta Chodakowskiej - przepisy Ewy Chodakowskiej oraz jadłospis.
Internauci często poszukują w sieci następujących zagadnień: "Ewa Chodakowska dieta", "jadłospis Chodakowska" czy "Bebio przykładowa dieta". Teraz już nie musicie szukać — wszystko znajdziecie w tym miejscu! Poniżej publikujemy przepisy i jadłospis diety Chodakowskiej.
Dzień pierwszy
Pierwsze śniadanie — kasza jaglana z truskawkami
Lista składników:
- szklanka 2% mleka,
- szczypta cynamonu,
- 5 mrożonych truskawek,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 120 gramów kaszy jaglanej,
- łyżka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Gotujemy mleko z cynamonem (musi się zagotować), następnie wsypujemy kaszę. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy rozmrożone truskawki i wlewamy miód. Ponownie mieszamy i serwujemy. To śniadanie dostarcza 405 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl ze szpinakiem i bananem
Lista składników:
- mały banan,
- garść świeżego szpinaku,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- pół szklanki 2% jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przy użyciu blendera. Koktajl dostarcza 203 kalorii.
Obiad — łosoś z warzywami
Lista składników:
- 150 gramów świeżego łososia atlantyckiego,
- 100 gramów żółtej fasolki szparagowej,
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
- szczypta tymianku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- 60 gramów ryżu,
- 80 gramów czerwonej fasoli (ugotowanej),
- łyżeczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę tymiankiem i olejem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (warto co jakiś czas podlewać ją wodą). Fasolkę i ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy te składniki na talerzu, dodajemy czerwoną fasolę, na wierzchu układamy łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. To danie obiadowe dostarcza 678 kcal.
Podwieczorek — kanapka
Lista składników:
- 2 kromki chleba graham,
- plasterek polędwicy sopockiej,
- 2 łyżeczki musztardy,
- liść sałaty masłowej,
- 4 plastry zielonego ogórka.
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy musztardą. Na wierzch układamy: sałatę, wędlinę i ogórka. Przykrywamy drugą kromką. Kanapka dostarcza 200 kcal.
Kolacja — sałatka z fetą
Lista składników:
- plaster sera typu feta,
- pół średniej wielkości czerwonej papryki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka pestek dyni,
- 3 liście sałaty masłowej.
Sposób przygotowania:
Kroimy ser w kostkę, a paprykę w paski. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami dyni. Sałatka dostarcza 300 kalorii.
Dzień drugi
Śniadanie — twarożek z rzodkiewką i nasionami słonecznika
Lista składników:
- pół kostki sera twarogowego półtłustego,
- 50 gramów rzodkiewki,
- 2 łyżki kiełków lucerny,
- łyżka zarodków pszennych,
- 4 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- 2 kromki chleba graham,
- łyżka nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy widelcem twaróg, łączymy go z jogurtem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plastry, kiełki, nasiona i zarodki. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 415 kalorii.
Drugie śniadanie — sałatka z awokado, gruszki i ananasa
Lista składników:
- pół awokado,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- łyżka otrębów pszennych,
- średniej wielkości gruszka.
Sposób przygotowania:
Kroimy awokado, gruszkę i ananasa w kostkę. Przekładamy warzywa i owoce do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy otrębami. To danie dostarcza 217 kalorii.
Obiad — kasza bulgur z dorszem
Lista składników:
- duża marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- 2 łyżki poszatkowanej cebuli,
- łyżka szczypiorku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 150 gramów świeżego dorsza,
- 60 gramów suchej kaszy bulgur.
Sposób przygotowania:
Pieczemy rybę w folii w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20–30 minut. Gotujemy kaszę al dente. Ścieramy na tarce marchew, selera, kroimy cebulę i szczypiorek. Mieszamy warzywa z kaszą i doprawiamy do smaku. Serwujemy, układając warstwę kaszy bulgur, a na niej dorsza. Danie obiadowe dostarcza 588 kalorii.
Podwieczorek — mandarynki z kakao
Lista składników:
- 20 gramów łuskanych migdałów,
- łyżka 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka 16% kakao,
- 2 duże mandarynki.
Sposób przygotowania:
Obieramy mandarynki ze skórki. Następnie owoce dzielimy na cząstki, polewamy jogurtem, posypujemy migdałami i kakao. Podwieczorek dostarcza 220 kalorii.
Kolacja — sałata rzymska z jajkiem
Lista składników:
- 2 jaja,
- 2 orzechy włoskie,
- łyżeczka oleju lnianego,
- pół papryki czerwonej,
- 2 liście sałaty rzymskiej,
- 4 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny,
- kromka chleba graham.
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajko mieszamy z poszarpaną sałatą. Dodajemy paprykę pokrojoną w słupki i olej. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy orzechami. Sałatkę zjadamy z pieczywem. Danie dostarcza 346 kalorii.
Dzień trzeci
Śniadanie — owsianka z morelą
Lista składników:
- 6 łyżek płatków owsianych,
- kromka chleba graham,
- plaster sera twarogowego półtłustego,
- łyżka miodu pszczelego,
- 2 morele,
- łyżeczka otrębów pszennych.
Sposób przygotowania:
Zalewamy płatki owsiane i otręby 1/3 szklanki przegotowanej wody. Kiedy namokną, dodajemy morele. Wierzch dania posypujemy pokruszonym twarogiem i polewamy miodem. Zjadamy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 440 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl burakowy z nasionami chia
Lista składników:
- 200 gramów buraków,
- 20 gramów nasion chia,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z buraka. Nasiona chia zalewamy niewielką ilością wrzątku i pozostawiamy, by napęczniały. Następnie wszystkie składniki wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Koktajl dostarcza 220 kalorii.
Obiad — kotlety z musztardą i ziemniakami
Lista składników:
- jajko,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka szczypiorku,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- szczypta papryki,
- 120 gramów mięsa z ud kurczaka (bez skóry),
- łyżka otrębów pszennych,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 180 gramów ziemniaków.
Sposób przygotowania:
Gotujemy udka, a następnie obieramy kości z mięsa. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Mieszamy. Wrzucamy kawałki kurczaka. Ponownie mieszamy. Po dodaniu otrębów formujemy małe kotleciki. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy z dwóch stron na łyżeczce oleju. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. To danie obiadowe dostarcza 552 kalorii.
Podwieczorek — tost z ananasem
Lista składników:
- 2 plastry świeżego ananasa,
- kromka chleba graham,
- 30 gramów sera mozzarella,
- szczypta nasion sezamu,
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
Na kromce chleba układamy plaster ananasa, posypujemy owoc sezamem i papryką. Na wierzch kładziemy pokrojony w plastry ser. Zapiekamy do momentu, aż mozzarella się roztopi. Tost dostarcza 200 kalorii.
Kolacja — sałatka z indykiem i amarantusem
Lista składników:
- 100 gramów piersi indyka (bez skóry),
- garść roszponki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki gotowanego amarantusa,
- mały pomidor,
- 4 orzechy włoskie,
- szczypta curry.
Sposób przygotowania:
Dusimy mięso w wodzie z dodatkiem curry. Mieszamy roszponkę z kawałkami indyka, oliwą, cząstkami pomidora, pokruszonymi orzechami i ugotowanym amarantusem. Sałatka dostarcza 365 kalorii.
Dzień 4
Śniadanie — pudding chia z mango
Lista składników:
- 20 gramów nasion chia,
- 125 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- pół mango,
- 20 gramów płatków migdałowych,
- 30 gramów granatu.
Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Obieramy mango. Połowę owocu blendujemy, drugą kroimy w kostkę. Zblendowaną część mieszamy z nasionami i wykładamy do szklanki. Wierzch posypujemy płatkami, granatem i pokrojonym w kostkę mango. Pudding chia dostarcza 450 kalorii.
Drugie śniadanie — sandwich z twarożkiem
Lista składników:
- 2 kromki chleba graham,
- plaster sera twarogowego półtłustego,
- 2 rzodkiewki,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżka kopru,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Twaróg łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do niego pokrojone rzodkiewki i posiekany koperek. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb, przyprawiamy i przykrywamy kolejną kromką. Kanapka dostarcza 200 kalorii.
Obiad — indyk z sosem pomidorowym
Lista składników:
- 100 gramów mielonego mięsa z piersi indyka,
- szklanka pokrojonych pomidorów,
- pół cebuli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- pół szklanki kukurydzy z puszki,
- pół szklanki fasoli czerwonej,
- 60 gramów długoziarnistego brązowego ryżu.
Sposób przygotowania:
Siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy mięso z indyka. Podsmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut (sos powinien się zredukować). Przyprawiamy do smaku. Indyka w sosie pomidorowym serwujemy z ryżem. Ta potrawa obiadowa dostarcza 624 kalorii.
Podwieczorek — pestki słonecznika i dyni
Lista składników:
- 20 gramów nasion słonecznika,
- 20 gramów pestek dyni.
Podwieczorek dostarcza 228 kalorii.
Kolacja — tuńczyk z pomidorami
Lista składników:
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym,
- łyżka szczypiorku,
- łyżka natki pietruszki,
- olej rzepakowy,
- łyżeczka otrębów gryczanych,
- kromka chleba graham,
- 2 pomidory.
Sposób przygotowania:
Mieszamy tuńczyka z zieleniną. Dodajemy pokrojone pomidory, a także otręby. Skrapiamy olejem. Rybę z warzywami zjadamy z pieczywem graham. Kolacja dostarcza 300 kalorii.
Dzień 5
Śniadanie — bananowe ciasteczka
Lista składników:
- średniej wielkości banan,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- szklanka 2% jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy banana za pomocą widelca na gładką masę. Dosypujemy płatki owsiane i wiórki, wlewamy jogurt. Mieszamy. Następnie formujemy niewielkie, płaskie ciastka. Pieczemy je przez 5–10 minut. Ciasteczka bananowe dostarczają 480 kalorii.
Drugie śniadanie — koktajl z chia i malinami
Lista składników:
- 10 gramów suszonych nasion chia,
- 125 gramów 2% jogurtu naturalnego,
- 50 gramów malin.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Koktajl dostarcza 140 kalorii.
Obiad — indyk z cukinią i suszonymi pomidorami
Lista składników:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 3 duże pieczarki,
- 2 pomidory suszone bez oliwy,
- ¼ papryki czerwonej,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- mała cukinia,
- 120 gramów piersi indyka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cukinię (w półksiężyce) i mięso (w kostkę), posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. Następnie smarujemy olejem patelnię grillową i smażymy na niej indyka i warzywa. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku. Paprykę, suszone pomidory, pieczarki kroimy w kostkę i dusimy krótko na patelni z dodatkiem wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszone warzywa mieszamy z kaszą, cukinią i mięsem. To danie obiadowe dostarcza 700 kalorii.
Podwieczorek — grzanka z mozzarellą
Lista składników:
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół kulki sera mozzarella,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- ząbek czosnku,
- kromka chleba graham,
- szczypta oregano i pieprzu.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy pokrojone pomidory z czosnkiem, oregano i pieprzem. Krótko opiekamy pieczywo, a gdy będzie złote, nakładamy salsę i plaster mozzarelli. Pieczemy do momentu, gdy ser się lekko stopi. Grzanka dostarcza 20 kalorii.
Kolacja — omlet z porem i serem kozim
Lista składników:
- 2 białka jaja kurzego,
- 150 gramów pora,
- plaster sera koziego,
- łyżka szczypiorku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy por na centymetrowe plastry. Gdy olej na patelni się rozgrzeje, wrzucamy na nią warzywo. Przyprawiamy i dusimy około 4 minut, aż zmięknie. W misce mieszamy białka jaj z jogurtem. Do podsmażonego pora wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy plastry sera. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem. Smażymy około 12 minut na wolnym ogniu, aż masa się zetnie. Omlet dostarcza 316 kalorii.
Dzień 6
Śniadanie — jaglanka z morelami 385 kcal
Lista składników:
- 60 gramów kaszy jaglanej,
- średnia morela,
- szczypta cynamonu,
- szczypta 16% kakao,
- ¾ szklanki 2% mleka,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku. Na półmisek wykładamy połowę jaglanki, następnie pokrojone w cząstki owoce, połowę porcji jogurtu i posypujemy cynamonem. Następnie powtarzamy kolejność warstw. Wierzch jaglanki posypujemy sezamem. To śniadanie dostarcza 385 kcal.
Drugie śniadanie — warzywa ze słonecznikiem
Lista składników:
- jabłko,
- marchew,
- mała kalarepa,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki 2% jogurtu naturalnego,
- łyżeczka otrębów owsianych.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa i kroimy je w kostkę, a jabłko w plastry. Przekładamy składniki do miski. Polewamy jogurtem, posypujemy otrębami i słonecznikiem. To danie dostarcza 215 kalorii.
Obiad — pulpety z brokułami
Lista składników:
- białko jaja kurzego,
- 120 gramów łopatki wieprzowej,
- 50 gramów różyczek brokuła,
- 20 gramów cebuli dymki,
- 210 gramów ziemniaków,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 małe buraki,
- szczypta oregano, papryki,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżka otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Mieszamy zmielone mięso z białkiem jaja, otrębami, dymką i różyczkami brokułów. Dolewamy olej. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, lekko podgotowujemy. Następnie układamy je i obrane buraki na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem, przyprawiamy i pieczemy do miękkości buraków. Danie dostarcza 625 kalorii.
Podwieczorek — kanapka z tofu
Lista składników:
- 2 kromki chleba żytniego,
- plaster tofu,
- 30 gramów musztardy,
- pół pomidora.
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim: plaster tofu i pomidora. Przykrywamy drugą kromką. Kanapka dostarcza 222 kalorii.
Kolacja — sałatka z roszponki i oliwek
Lista składników:
- garść roszponki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka pestek słonecznika,
- pół średniej papryki czerwonej,
- 3 łyżki komosy ryżowej,
- plaster sera feta.
Sposób przygotowania:
Gotujemy komosę. Następnie mieszamy quinoa z kawałkami sera, papryką pokrojoną w kostkę i roszponką. Na koniec posypujemy słonecznikiem i skrapiamy oliwą. Sałatka dostarcza 350 kalorii.
Dzień 7
Śniadanie — kanapki z pastą strączkową
Lista składników:
- szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 kromki chleba żytniego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- szczypta soli i pieprzu,
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną soczewicę miksujemy z oliwą, natką, przyprawami i sokiem z cytryny. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Następnie smarujemy pieczywo przygotowaną pastą, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Śniadanie dostarcza 450 kalorii.
Drugie śniadanie — ananasowy przysmak
Lista składników:
- 150 gramów plastrów ananasa,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- łyżka pestek słonecznika,
- szczypta imbiru suszonego.
Sposób przygotowania:
Kroimy ananasa w kostkę. Następnie owoc zalewamy jogurtem, posypujemy słonecznikiem i imbirem. Ten ananasowy przysmak dostarcza 215 kalorii.
Obiad — potrawka z kurczaka
Lista składników:
- 120 gramów piersi z kurczaka,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- cebula,
- średniej wielkości pomidor,
- 4 łyżki ugotowanej cieciorki,
- szklanka ugotowanego makaronu razowego,
- szczypta pieprzu i bazylii,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w kostkę pierś i warzywa (w plastry), a także cieciorkę. Wszystkie składniki zalewamy wodą, dodajemy oliwę i przyprawy. Pieczemy do miękkości mięsa i warzyw. Podajemy z ugotowanym makaronem. To danie obiadowe dostarcza 550 kalorii.
Podwieczorek — kefir z bananem
Lista składników:
- opakowanie kefiru naturalnego,
- średni banan.
Sposób przygotowania:
Wykładamy kefir na półmisek. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Ten szybki podwieczorek dostarcza 240 kalorii.
Kolacja — sałatka z awokado i jajka
Lista składników:
- jajko ugotowane na twardo,
- 3 rzodkiewki,
- pół dojrzałego awokado,
- 2 łyżki kiełków brokułów,
- łyżka oliwy z oliwek,
- kromka pieczywa graham.
Sposób przygotowania:
Kroimy warzywa i jajko w średniej wielkości cząstki. Przekładamy do naczynia. Posypujemy kiełkami i skrapiamy oliwą. Zjadamy z pieczywem. Sałatka dostarcza 370 kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze