Zdrowe niskokaloryczne przekąski na zabawę karnawałową
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeZdrowe niskokaloryczne przekąski na zabawę karnawałową to m.in.: łódeczki z cukinii, bruschetta czy hummus z czarnej fasoli. Poniższe propozycje dostarczają niewielu kalorii (zamiast smażenia zostały upieczone w piekarniku). To zdrowa alternatywa dla często serwowanych w trakcie spotkań towarzyskich chipsów czy gotowych dipów nabytych w sklepie. Skąd wziąć pomysły na zdrowe karnawałowe przekąski? Spieszymy z pomocą. Poniżej znajdziesz przepisy na karnawałowe dietetyczne przekąski.
Przekąski na karnawał — ostry hummus z czarnej fasoli
W sklepach znajdziemy wiele wariantów hummusu, m.in. z czerwonej papryki czy ze szpinakiem. Ta domowej produkcji przekąska jest zdrowa, niskokaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Zastąpienie ciecierzycy czarną fasolą sprawia, że przekąska dostarcza większych ilości błonnika (pół szklanki tego warzywa strączkowego zawiera 6 gramów błonnika, ciecierzycy zaś 5 gramów). Ponadto czarna fasola jest bogata w witaminę B1, żelazo, potas i magnez. Hummus z tego warzywa podajemy z surowymi warzywami lub pieczywem.
Lista składników:
- ząbek czosnku,
- mała papryka jalapeno (posiekana),
- 45 gramów czarnej fasoli (wypłukanej i osuszonej),
- łyżka pasty tahini,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i łączymy do uzyskania gładkiej masy. Z podanych składników otrzymamy przystawkę dla 8 osób. Serwujemy tuż po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu przez około tydzień.
Jedna łyżka stołowa hummusu z czarnej fasoli dostarcza 43 kalorii. Jest źródłem 1,5 grama błonnika pokarmowego, 3 gramów białka i 5 gramów węglowodanów. Porcja tej przystawki (2 łyżki) zawiera 5 gramów tłuszczów.
Przekąski na karnawał — chipsy ze słodkich ziemniaków z guacamole
Cienkie plasterki słodkich ziemniaków w połączeniu z pikantnym guacamole (wzbogaconym o mielone chili i chrupiące kawałki boczku) zachwycą niejednego gościa. Osoby na diecie odchudzającej, weganie i wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wieprzowiny.
Lista składników dla 6 osób:
- 2 słodkie ziemniaki pokrojone w cienkie plastry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kminek, papryka i sól morska do smaku,
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 plastry boczku (pokrojone i podsmażone),
- papryczka chili bez nasion (drobno posiekana),
- pół pomidora bez nasiona (posiekanego),
- 2 łyżki soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na dwóch blachach układamy równomiernie plastry ziemniaków obtoczone w oliwie i przyprawach. Pieczemy 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie rozgniatamy awokado widelcem, dodajemy usmażony boczek, chili, pomidory i sok z limonki. Mieszamy. Chipsy i guacamole podajemy na dwóch półmiskach ułożonych jeden na drugim.
Porcja tej przekąski dostarcza 248 kalorii. Jest to źródło 6 gramów błonnika, 3 gramów białka i 21 gramów tłuszczów. Chipsy z guacamole dostarczają 15 gramów węglowodanów. Danie jest bogate w witaminę A.
Przekąski na karnawał — nadziewane łódeczki z cukinii
Nadziewana cukinia to przekąska pikantna, serwowana na ciepło. Jest daniem niskokalorycznym — każda sztuka dostarcza jedynie 25 kalorii. Może stanowić zdrową alternatywę dla pizzy. Soczystą i kruchą cukinię wypełnia kremowy farsz.
Lista składników:
- 3 cukinie,
- szklanka liści bazylii,
- posiekany ząbek czosnku,
- ¼ szklanki startej marchwi,
- pół szklanki beztłuszczowego sera ricotta,
- 1/8 filiżanki startego parmezanu,
- sok z połowy cytryny,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Zobacz też: Przekąski, które zmniejszają apetyt
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Myjemy cukinie, odcinamy końce, dzielimy na pół, a następnie kroimy wzdłuż. Usuwamy nasiona i tak przygotowane łódki umieszczamy na naoliwionej blasze. Żeby przygotować nadzienie, mieszamy bazylię, czosnek, marchew, sery, sok z cytryny i przyprawy. Wypełniamy farszem cukinię i wkładamy do piekarnika na 30 do 40 minut. Serwujemy na ciepło.
Z podanych ilości składników otrzymamy przekąski dla 6 gości (po 2 sztuki na osobę). Porcja dostarcza 4,5 grama białek, 6 gramów węglowodanów i gram tłuszczów.
Przekąski na karnawał — chrupiące kąski z kalafiora
Osoby, które nie przepadają za kalafiorem, zmienią zdanie po spróbowaniu tej przystawki. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku warzywne kąski to propozycja nie tylko dla wegetarian. Można je serwować z ulubionym dipem, na przykład przygotowanym z jogurtu greckiego, soku z cytryny i szczypiorku.
Lista składników:
- średni kalafior podzielony na różyczki,
- pół szklanki mąki z fasoli garbanzo,
- pół szklanki wody,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka masła,
- ⅔ szklanki ostrego sosu.
Zobacz też: Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W misce łączymy mąkę, sól, wodę i czosnek do uzyskania gładkiej masy. Każdy kawałek kalafiora moczymy w cieście i układamy na blasze. Pieczemy przez 15 minut, w połowie tego czasu przewracamy każdą różyczkę na drugą stronę.
Po upływie kwadransa zanurzamy każdy kawałek kalafiora w mieszance przygotowanej z roztopionego masła i ostrego sosu. Następnie ponownie wkładamy kąski do piekarnika na 25 minut (lub do momentu, gdy uzyskamy pożądany stopień chrupkości). Z podanych ilości składników otrzymamy przekąskę dla 4 osób.
Porcja tego dania dostarcza 107 kalorii. Zawartość składników odżywczych: tłuszcze — 2 gramy, węglowodany — 16 gramów, białka — 6 gramów. Kąski z kalafiora dostarczają niemal 6 gramów błonnika pokarmowego.
Przekąski na karnawał — bruschetta
Na okoliczność zabawy karnawałowej w domu możemy przygotować bruschettę z wykorzystaniem bagietki z pełnego ziarna, pomidorów, papryki i sera mozzarella. Jedna sztuka dostarcza 107 kalorii, 2 gramów błonnika, 4 gramów białka, 3 gramów tłuszczów i 16 gramów węglowodanów.
Lista składników:
- 6 pomidorów,
- 1 szklanka małych żółtych pomidorków,
- pół czerwonej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 świeżych liści bazylii,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 60 gramów sera mozzarella,
- bagietka.
Zobacz też: Zdrowe i pyszne pieczywo — przepisy
Sposób wykonania:
Myjemy warzywa. Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Podobnie czynimy z papryką. Czosnek drobno siekamy, połowę wrzucamy do miski z pomidorami, resztę pozostawiamy do aromatyzowania bagietek. Dodajemy sól i wkładamy naczynie do lodówki na godzinę (przyprawa wyciągnie z warzyw wodę). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do miski z pomidorami dodajemy posiekaną bazylię, ocet i oliwę. Wrzucamy też paprykę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wkładamy miskę z wszystkimi składnikami do lodówki. Bagietkę kroimy na 20 kawałków, smarujemy oliwą i posypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zrumienią. Następnie na każdy kawałek nakładamy porcję salsy i serwujemy.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze