10 superfoods i napojów, które redukują cellulit. Co pić na cellulit? Jak zredukować cellulit?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeCzy da się pozbyć cellulitu? To pytanie zadaje sobie wiele kobiet. Wśród najlepszych produktów spożywczych i napojów, które pomagają zwalczyć cellulit, wymienia się m.in. pieprz cayenne, siemię lniane, herbatę rumiankową i zieloną. Jakie inne składniki jadłospisu są sprzymierzeńcami kobiet w walce z cellulitem? Oto 10 superfoods i napojów, które redukują cellulit.
Z cellulitem (zwanym inaczej pomarańczową skórką) zmaga się od 80 do nawet 98 proc. kobiet, nie tylko tych nadwagą. Ten defekt estetyczny dotyczy również bardzo szczupłych pań. Chociaż nie ma leku na cellulit, to zmiany w jadłospisie mogą pomóc go zmniejszyć. Oprócz włączenia do menu odpowiednich produktów spożywczych należy prowadzić aktywny tryb życia. Co warto jeść i pić, aby zredukować nieprawidłowo (nierównomiernie) rozmieszczoną tkankę tłuszczową w skórze ramion, ud i pośladków?
Papryka
Skórkę pomarańczową pomoże usunąć papryka. Warzywo to jest bogate w witaminę C, która oczyszcza organizm. Jedna filiżanka papryki dostarcza organizmowi aż trzykrotną równowartość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!
Zobacz też: Olejki na cellulit
Jaki udział w redukowaniu cellulitu ma witamina C? Otóż jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który uczestniczy w produkcji kolagenu (stymuluje jego wytwarzanie). Im więcej tego białka tkanki łącznej znajduje się w organizmie, tym bardziej elastyczna, jędrna i napięta jest skóra, a w efekcie nie ma na niej oznak cellulitu.
Zielona herbata
Dieta na cellulit obejmuje intensywne nawadnianie organizmu. Picie zielonej herbaty jako składnika zdrowego i zbilansowanego menu to dobry sposób na przyspieszenie przemiany materii, zahamowanie wchłaniania tłuszczów i zredukowanie masy ciała. Jej składnik, teobromina, stymuluje uwalnianie zmagazynowanych tłuszczów.
Zobacz też: Dobroczynne właściwości zielonej herbaty
W zielonej herbacie znajdziemy również potas (działa przeciwobrzękowo) i cynk — składniki mineralne istotne dla kondycji skóry. Wedle badań, ten napój może przyczynić się również do zmniejszenia rozpadu kolagenu. To zasługa obecności katechin — przeciwutleniaczy. Żeby wydobyć maksimum korzyści z tego naparu, najlepiej zaparzać go przez około 5 minut. Nie zalewamy go wrzątkiem. Pijemy trzy razy dziennie.
Pieprz cayenne
Wykazano, że ta przyprawa ma pozytywny wpływ na przyspieszenie procesów metabolicznych. Ponadto poprawia krążenie krwi. Według niektórych dietetyków przyczyną cellulitu może być właśnie słaby obieg krwi w krwioobiegu, zatem warto włączyć pieprz cayenne do codziennego jadłospisu.
Zobacz też: Przypraw dietę, czyli jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?
Możemy po prostu wzbogacać niektóre potrawy o tę pikantną przyprawę. Ponadto można ją też wykorzystać do przygotowania domowego napoju na cellulit. W tym celu trzeba połączyć sok z jednej cytryny ze szczyptą pieprzu. Taką miksturę należy pić 3 razy dziennie do momentu zaobserwowania efektów.
Łosoś
Ryba ta jest bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych zwanych kwasami omega-3. Zdrowe tłuszcze mają wpływ na strukturę naszej skóry, odpowiadają bowiem za trwałość błon komórek całego organizmu. Poprawiają metabolizm tkanek, które zostały zaatakowane przez skórkę pomarańczową, zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszają jej spalanie.
Zobacz także: Jakie ryby jeść podczas odchudzania?
Tłuste ryby, takie jak łosoś, mogą być zatem elementem diety, która ma zapobiegać powstawaniu skórki pomarańczowej albo ją redukować. Ponieważ dieta antycellulitowa zakłada wyeliminowanie potraw smażonych, łososia najlepiej przygotowywać na parze lub w piekarniku. Inne źródła kwasów omega-3 to: awokado, orzechy, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, olej lniany.
Herbata rumiankowa
Przyczyną powstawania cellulitu jest m.in. długotrwały stres. Powoduje on, że w organizmie wzrasta poziom adrenaliny i kortyzolu. Jak pokazują wyniki badań, podwyższone stężenie tych hormonów w ciele człowieka może pogłębić rozmiary skórki pomarańczowej.
Zobacz także: 10 naparów na odchudzanie
Recepta? Herbata z rumianku. Warto zastąpić codzienną kawę (która odwadnia organizm) naparem przygotowanym z tego ziela. Rumianek wykazuje bowiem działanie uspokajające i odprężające.
Jajka
Kolagen to białko, warto jeść zatem wystarczające ilości produktów bogatych w ten składnik odżywczy. Jest on niezbędny do tego, aby skóra była mocna i elastyczna. Jednym ze źródeł spożywczych białka są jajka.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka na diecie?
Zawierają lecytynę, która jest odpowiedzialna za odbudowę komórek skóry. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że dostarczają również aminokwasów (proliny i lizyny). Są to kolejne składniki istotne w procesie wytwarzania wszystkich typów kolagenu. Ponadto: choć żółtko dostarcza cholesterolu, jest bogate w witaminy i składniki mineralne, które mają wpływ na oczyszczanie organizmu. Pamiętajmy, że na diecie antycellulitowej należy jeść jajka gotowane.
Jagody
Owoce te charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, w tym są bogate w witaminę C (która oczyszcza organizm i wzmacnia włókna kolagenowe). Antyoksydanty w szybkim tempie zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają kolagen i przyczyniają się do osłabienia tkanki łącznej.
Zobacz także: Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie
Jagody są bogate również we flawonoidy, czyli kolejny składnik o działaniu antycellulitowym. Wzmacniają one ścianki naczyń krwionośnych i poprawiają krążenie krwi w organizmie. Skutek? Toksyczne substancje są usuwane szybciej. Skóra staje się jędrna, gładka i bardziej odporna.
Wywar z kości
Bulion gotowany na kościach to cenne źródło kolagenu. Co prawda, badania, których celem jest ocena, czy dostarczanie go w ten sposób przekłada się na wzrost jego ilości w organizmie człowieka, są w toku.
Zobacz także: Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu
Mimo to warto przygotowywać potrawy na wywarze z kości, gdyż jest on bogaty w składniki odżywcze. Może on stanowić podstawę nie tylko zup, ale sosów i gulaszu. Co więcej, zaleca się go pić jako napój rozgrzewający.
Nasiona lnu
Nasiona lnu znane są powszechnie jako siemię lniane. Ziarna te są bogate w ligninę (rodzaj fitoestrogenów), składnik, który (jak dowodzą wyniki badań) wpływa na poziom estrogenów w organizmie (im więcej tego żeńskiego hormonu go w organizmie, tym większy cellulit — wpływa on na wielkość, ilość i sposób odkładania się komórek tłuszczowych, zatrzymuje bowiem wodę).
Zobacz też: 5 superziaren, które powinny znaleźć się w diecie sportowca
Aby zaobserwować zredukowanie cellulitu, warto przyjmować jedną łyżkę nasion lnu dziennie. Oprócz zmniejszenia stopnia widoczności skórki pomarańczowej zaobserwujemy utratę wagi.
Brokuły
Warzywo to jest pełne witaminy C, która może przyczynić się do zwiększenia produkcji i odbudowy kolagenu, co skutkuje zredukowaniem skórki pomarańczowej. Ponadto brokuły są bogate w kwas liponowy, który zapobiega twardnieniu kolagenu w skórze, co z kolei odpowiada za powstawanie cellulitu.
Zobacz też: Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego
Ponadto zaletą tych warzyw jest stosunkowo niska kaloryczność, więc można je jeść nawet 3–4 razy w tygodniu do syta (na surowo lub po krótkotrwałym gotowaniu).
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze