Niskokaloryczne przekąski - oto przekąski do 100 kcal
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 4 komentarzeZdrowe przekąski powinny zawierać odpowiednie ilości składników odżywczych. Najlepiej wybierać te niskokaloryczne, na przykład marchew z hummusem, pieczone jabłko, pistacje i migdały. Wówczas podjadanie pomiędzy posiłkami nie będzie stanowić przyczyny nadwagi. Jeśli zastanawiacie się, co ma 100 kcal albo jakie jest jedzenie do 100 kcal, to spieszymy z odpowiedzią. Oto niskokaloryczne przekąski.
Zdrowe przekąski na diecie odchudzającej
Przekąski na diecie na odchudzanie powinny być niskokaloryczne. Nie oznacza to jednak, że są niesmaczne. Zdrowa przekąska nie może dostarczać więcej niż 150 kcal, a musi być bogata w błonnik (najlepiej 25 gramów), witaminy i składniki mineralne. Ponadto powinna zawierać około 20 gramów węglowodanów, które dostarczą energii, białka (6–10 gramów) i zdrowe tłuszcze (4–8 gramów).
Przekąska do 100 kcal — surowe i pieczone jabłko
Osoby, które lubią owocowe przekąski, mogą je zjeść w surowej postaci, albo podać je na ciepło. Jedną z możliwości jest pieczone jabłko, które możemy spożyć po południu w ramach podwieczorka.
W tej postaci owoc dostarcza takiej samej dawki błonnika pokarmowego i witamin jak w przypadku surowego owocu. Aby przekąska była aromatyczna i smaczniejsza, możemy oprószyć ją szczyptą cynamonu. Co istotne, pieczone jabłko nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Słodkie surowe jabłko stanowi ciekawe połączenie w zestawieniu ze słonym masłem orzechowym (wybierzmy to bez dodatku soli i cukru, zawierające duże ilości orzechów). Jak je zaserwować? Wystarczy, że owoc pokroimy w plastry i posmarujemy je cienką warstwą masła.
Aby wartość kaloryczna tej przekąski przekroczyła 100 kcal, powinniśmy użyć maksymalnie 2 łyżek masła orzechowego (100 gramów tego produktu spożywczego dostarcza nawet 600 kcal!). Jabłko z masłem zawiera 0,8 grama tłuszczów nasyconych. Jest to nie tylko przekąska niskokaloryczna, ale i zdrowa — masło orzechowe ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację uwagi.
Przekąska 100 kcal — pistacje i migdały
Orzechy to źródła zdrowych tłuszczów. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego, choć są kaloryczne, sprzyjają utracie wagi. Pomagają spalać tkankę tłuszczową. Jakie orzechy powinniśmy jeść? Najlepiej wybierać te bez dodatku soli.
Możemy zdecydować się na pistacje, jednak należy je spożywać w ograniczonych ilościach (20 sztuk to 80 kcal). Dostarczają one również białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Oprócz pistacji warto jeść migdały. To świetny sposób na zaspokojenie niewielkiego głodu między posiłkami, ponieważ dostarczają błonnika gwarantującego uczucie sytości. Nie przekroczymy limitu 100 kcal, jeśli zjemy jedynie kilkanaście sztuk. 14 migdałów dostarcza organizmowi 98 kcal.
Przekąski do 100 kcal — warzywa z dipem i salsą
Świetną przekąską są warzywa, na przykład ogórki, seler naciowy czy marchew. Można je chrupać bez dodatków lub jeść z dipami. Jednym z polecanych jest hummus — gęsty sos, do przygotowania którego wykorzystuje się ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. W ramach przekąski między śniadaniem i obiadem możemy zjeść 8 marchewek i około 2 łyżek hummusu. Warzywo to dostarczy witaminy A, białka i beta-karotenu.
Z salsą możemy również jeść ziemniaki. Jeżeli przygotujemy w piekarniku połowę tego średniej wielkości warzywa, dostarczymy organizmowi około 80 kcal. Możemy go upiec wraz ze skórką bogatą w składniki odżywcze. Jeżeli w celu podniesienia walorów smakowych, dodamy jedynie łyżkę salsy (z awokado, z papryki, z pomidorów), przekąska nie przekroczy wartości 100 kcal.
Przekąski do 100 kcal — jogurty i koktajle
W ramach przed- i popołudniowego posiłku możemy zjeść jogurt grecki bez tłuszczu z dodatkiem łyżeczki miodu. Wartość energetyczna tego dania nie przekroczy 90 kcal. Jeżeli jako przekąskę zjemy pół szklanki jogurtu, dostarczymy organizmowi 12 gramów białka.
Alternatywą dla jogurtu greckiego jest koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego. Taki napój dostarcza wapnia i przeciwutleniaczy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać ulubione owoce - truskawki, jagody, banany. Aby przygotować porcję koktajlu owocowego, wystarczy zmiksować opakowanie jogurtu naturalnego z 2/3 szklanki owoców. W duecie z owocami (na przykład kawałkiem melona) możemy serwować też serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu, który jest bogaty w białko.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze