Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu. Jakie wybrać środki na spalanie tłuszczu?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 11 komentarzyCo przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu? To pytanie pada bardzo często. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, których producenci zapewniają, że stosując je, spalimy tkankę tłuszczową bez zbędnego wysiłku. Czy jednak warto po nie sięgać, skoro naszym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami może być natura? Poniżej przedstawiamy najlepsze naturalne spalacze tłuszczu.
Kofeina
Nie od dzisiaj wiadomo, że kofeina działa pobudzająco. Ma też właściwości hamujące łaknienie i przyspieszające metabolizm. Nic zatem dziwnego, że jest to jeden ze składników preparatów odchudzających.
Ilość kofeiny w kawie uzależniona jest od jej rodzaju. I tak najwięcej jest jej w kawie parzonej (100–120 mg), a najmniej w espresso (60–80 mg). By mała czarna pomogła nam w utracie zbędnych kilogramów, należy ją pić rano oraz 30 minut przed planowanym treningiem. I uwaga: kawa powinna być czarna — takie dodatki, jak cukier czy śmietanka, znacznie podnoszą jej kaloryczność.
Kapsaicyna
Tej substancji o nieco skomplikowanej nazwie szukać należy przede wszystkim w papryczce chili. Jest to przyprawa niezwykle ostra, oddziałująca na receptory bólu w jamie ustnej.
Kapsaicyna hamuje apetyt, jak również przyspiesza metabolizm, a tym samym sprawia, że dochodzi do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Naukowcy pokładają w kapsaicynie duże nadzieje. Badania wykazują bowiem, że pobudza ona komórki nowotworowe do samozniszczenia. Stymuluje ponadto układ odpornościowy, solidnie go wzmacniając.
Co ciekawe, czysta kapsaicyna jest silnie toksyczna. Jest ona substancją czynną m.in. w gazie pieprzowym.
Kurkuma
Kosztuje niewiele, a o jej właściwościach prozdrowotnych i wspomagających odchudzanie można napisać całkiem długi referat. Ograniczmy się zatem do odpowiedzi na pytanie: co takiego kryje w sobie ta indyjska przyprawa, że uznaje się ją za naturalny spalacz tłuszczu.
Kurkuma pozytywnie wpływa na metabolizm, przyspieszając proces trawienia. To jednak nie wszystko! Uważa się, że przyprawa ta ogranicza rozwój komórek tłuszczowych, a przy tym wspomaga proces ich samozniszczenia.
Ocet jabłkowy
Picie dobrej jakości octu jabłkowego pobudza do pracy układ trawienny. Pod jego wpływem wydziela się większa ilość soków żołądkowych, a enzymy trawienne syntetyzowane są zdecydowanie szybciej.
Ocet pozwala również na obniżenie poziomu cholesterolu, ale i powoduje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Już 1–2 łyżeczki rozcieńczone z wodą i pite co najmniej trzy razy dziennie pozwolą na szybszą utratę zbędnych kilogramów.
Cynamon
Ta niezwykle aromatyczna przyprawa pozwoli obniżyć poziom cukru we krwi, ale również pozytywnie wpłynie na poziom cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i pobudza układ trawienny do intensywniejszej pracy. Dodatkową korzyścią z jej spożywania jest pomoc w usuwaniu toksyn z organizmu. Pewnym ograniczeniem w stosowaniu cynamonu w czasie diety odchudzającej może być fakt, że pobudza on łaknienie.
Tabletki czy naturalne sposoby walki z nadmierną ilością kilogramów? Wybór powinien być prosty. Warto więc wiedzieć, po jakie przyprawy, zioła czy substancje zawarte w poszczególnych produktach sięgać, by szybciej pokonać niechcianą tkankę tłuszczową. Niech natura będzie naszym sprzymierzeńcem.
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze