Odchudzanie... octem. Jaki ma wpływ na zdrowie?

Jeszcze nie tak dawno odchudzanie za pomocą octu jabłkowego było bardzo powszechne. Uważano, że jest to zdrowy sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów.

Ocet jabłkowy, który pochodzi z dobrego źródła jest faktycznie skutecznym środkiem wspomagającym proces odchudzania. Zawiera ponadto wiele cennych dla zdrowia składników, tj. polifenole, beta-karoten, flawonoidy, pektyny, jak również witaminy i minerały. W przypadku stosowania octu ważny jest jednak umiar.

Ocet a odchudzanie

Na początku spożywania octu może się wydawać, że chudniemy w oczach. Dzieje się tak dlatego, że pozbywamy się z organizmu nadmiaru wody. Jeśli dodatkowo będziemy przyjmować odpowiednią ilość płynów (ok. 2–3 litrów), wówczas osiągniemy efekt detoksykujący.

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Ocet pozwala również obniżyć poziom cholesterolu, jak również przyspiesza spalanie tłuszczów. Jednak samo picie octu nie wystarczy - konieczna jest racjonalna dieta, która zakłada ograniczenie spożywanych kalorii, jak również codzienna aktywność fizyczna.

Ocet jabłkowy na trawienie

Gdy pijemy ocet, pobudzamy układ trawienny do intensywniejszej pracy. Pod jego wpływem wydziela się więcej soków żołądkowych, a enzymy trawienne są szybciej syntetyzowane.

Ocet może jednak podrażniać śluzówkę żołądka, co w efekcie wiązać się może z powstaniem wrzodów. Jeśli zatem masz wrażliwy żołądek, picie octu nie jest najlepszym pomysłem.

Jak stosować ocet na odchudzanie?

Jeśli chcemy schudnąć, wystarczą 1–2 łyżeczki octu jabłkowego dziennie (ocet rozcieńczamy z wodą). Tak przygotowaną miksturę należy pić przed posiłkiem trzy razy dziennie. By zobaczyć efekty kuracji, wystarczy kilka tygodni terapii octem, odpowiedniej diety i ćwiczeń.

Z dużą dozą ostrożności do spożywania octu powinny podchodzić osoby z wrzodami żołądka, jak również chorzy na osteoporozę (niższa gęstość kości).

Ocet jabłkowy to też doskonała przyprawa
, warto go mieć zawsze pod ręką. To nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do sałatek czy marynat.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Sok z cytryny – właściwości i zastosowanie Dieta Montignaca - zasady, etapy, jadłospis Jak utrzymać efekt diety? Wskaźnik BMI – jak go obliczyć? Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Przepis na serek homogenizowany light Poznaj porady dietetyczne dla osób odchudzających się Ptasie mleczko z czerwonej fasoli Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Healthy plan by Ann - sekret Ani Lewandowskiej