Odchudzanie... octem. Jaki ma wpływ na zdrowie?

Jeszcze nie tak dawno odchudzanie za pomocą octu jabłkowego było bardzo powszechne. Uważano, że jest to zdrowy sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów.

Ocet jabłkowy, który pochodzi z dobrego źródła jest faktycznie skutecznym środkiem wspomagającym proces odchudzania. Zawiera ponadto wiele cennych dla zdrowia składników, tj. polifenole, beta-karoten, flawonoidy, pektyny, jak również witaminy i minerały. W przypadku stosowania octu ważny jest jednak umiar.

Ocet a odchudzanie

Na początku spożywania octu może się wydawać, że chudniemy w oczach. Dzieje się tak dlatego, że pozbywamy się z organizmu nadmiaru wody. Jeśli dodatkowo będziemy przyjmować odpowiednią ilość płynów (ok. 2–3 litrów), wówczas osiągniemy efekt detoksykujący.

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Ocet pozwala również obniżyć poziom cholesterolu, jak również przyspiesza spalanie tłuszczów. Jednak samo picie octu nie wystarczy - konieczna jest racjonalna dieta, która zakłada ograniczenie spożywanych kalorii, jak również codzienna aktywność fizyczna.

Ocet jabłkowy na trawienie

Gdy pijemy ocet, pobudzamy układ trawienny do intensywniejszej pracy. Pod jego wpływem wydziela się więcej soków żołądkowych, a enzymy trawienne są szybciej syntetyzowane.

Ocet może jednak podrażniać śluzówkę żołądka, co w efekcie wiązać się może z powstaniem wrzodów. Jeśli zatem masz wrażliwy żołądek, picie octu nie jest najlepszym pomysłem.

Jak stosować ocet na odchudzanie?

Jeśli chcemy schudnąć, wystarczą 1–2 łyżeczki octu jabłkowego dziennie (ocet rozcieńczamy z wodą). Tak przygotowaną miksturę należy pić przed posiłkiem trzy razy dziennie. By zobaczyć efekty kuracji, wystarczy kilka tygodni terapii octem, odpowiedniej diety i ćwiczeń.

Z dużą dozą ostrożności do spożywania octu powinny podchodzić osoby z wrzodami żołądka, jak również chorzy na osteoporozę (niższa gęstość kości).

Ocet jabłkowy to też doskonała przyprawa
, warto go mieć zawsze pod ręką. To nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do sałatek czy marynat.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Chlorella – multiwitamina natury Olej kokosowy - jak jeść, jak go stosować? Kiedy warto spożywać ostropest plamisty? Dieta mleczna - zasady. Mleko na śniadanie, mleko na obiad i mleko na kolację Czy warto zacząć dietę przed świętami? Prosty Fitness [Lekcja 39] Czy jesteś cukroholikiem? Utrata wagi po kaszy jaglanej - dieta z kaszy jaglanej. Kasza jaglana - odchudzanie Dieta dla owocożerców. Zasady frutarianizmu Efekt jojo - jak go uniknąć po zakończeniu diety? Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać? Zasady diety paryskiej Cohena 8 błędów przez które nie możesz schudnąć. SPRAWDŹ, co ROBISZ ŹLE Suplementacja w okresie jesiennymMATERIAŁ PROMOCYJNY