Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać? Zasady diety paryskiej Cohena
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzJeżeli jesteśmy osobami stosującymi diety odchudzające permanentnie i bezskutecznie albo zmagamy się z efektem jo-jo, powinniśmy zainteresować się dietą paryską. Dieta Cohena pozwala zrzucić zbędne kilogramy na stałe i uregulować metabolizm.
Czym jest dieta paryska?
Dieta paryska to dieta odchudzająca, której autorem jest doktor Jean-Michel Cohen — francuski specjalista do spraw żywienia (to on określił dietę Dukana mianem niebezpiecznej fantazji prowadzącej do problemów ze zdrowiem).
Obejmuje ona 3 etapy odchudzania, których przebycie zapewnia utratę masy ciała bez efektu jo-jo po zakończeniu jej stosowania. Dieta Cohena pozwala zrzucić zbędne kilogramy w dość szybkim tempie. Czas jej trwania jest uzależniony od tego, ile aktualnie ważymy, jaką wagę chcemy osiągnąć. Zazwyczaj na osiągnięcie celu potrzeba około 2–3 miesięcy.
Sekret tej diety tkwi w dążeniu do osiągnięcia właściwej nam wagi - takiej masy ciała, która gwarantuje, że po powrocie do normalnego żywienia, nie zaczniemy przybierać na wadze.
Etapy paryskiej diety Cohena
Faza Cafe
Ten 10-cio dniowy etap diety nie jest obligatoryjny, gdyż jego realizacji mogą podjąć się jedynie osoby zdrowe (przed przystąpieniem do diety paryskiej należy skonsultować stan zdrowia i decyzję jej o stosowaniu z lekarzem). Dlaczego? Jadłospis tej fazy dostarcza dziennie tylko 700–800 kcal, skutkiem czego nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Wówczas chudniemy pół kilograma dziennie, jednocześnie oczyszczając organizm z toksyn. Uzupełnieniem 3 niskokalorycznych posiłków (ze starannie odmierzonych porcji składników) są preparaty z magnezem i witaminami przeciwdziałające dolegliwościom psychicznym i fizycznym, na przykład zmęczeniu. Co możemy jeść w fazie Cafe? Cohen zaleca m.in.: koktajl z egzotycznych owoców i francuską zupę jarzynową w wersji light.
Faza Bistro
Na tym etapie diety paryskiej dostarczamy organizmowi około 1000 kcal dziennie (jemy posiłki z 3 jadłospisów opracowanych przez Cohena). Kontynuując suplementację preparatami bogatymi w magnez i witaminy, jemy głównie produkty spożywcze zawierające błonnik pokarmowy oraz białko.
Posiłki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, na przykład omlet z serem ricotta, pomidorami i miętą, kasza kuskus z cynamonem i rodzynkami (przepisy czerpiemy z książki Cohena). Faza Bistro trwa około 3 tygodni. Jeżeli wytrwamy w postanowieniach tego etapu do końca, odnotujemy spadek masy ciała na poziomie 3 do 5 kilogramów.
10 najlepszych źródeł błonnika | |
---|---|
Produkt | Ilość błonnika (g/100 g produktu) |
Otręby pszenne | 42.4 |
Fasola biała — nasiona suche | 15.7 |
Soja — nasiona suche | 15.7 |
Groch — nasiona suche | 15 |
Figi suszone | 12.9 |
Migdały | 12.9 |
Płatki żytnie | 11.6 |
Morele suszone | 10.3 |
Płatki pszenne | 10.1 |
Śliwki szuszone | 9.3 |
Faza Gourmet
Ostatni etap diety paryskiej — fazę Gourmet — stosujemy do momentu, aż uzyskamy pożądaną masę ciała. Dzienne należy dostarczać organizmowi około 1200 kcal, w tym celu jemy posiłki o niewielkiej objętości.
W tej fazie możemy jeść posiłki z 5 jadłospisów opracowanych przez dra Cohena. Aby trafić w kubki smakowe wielu osób, opracował on następujące warianty menu Gourmet: Classic, Wegetariański, Ziemniaczany, Makaronowy, Kanapkowy. Co doktor rekomenduje jeść? Na tym etapie możemy pozwolić sobie na m.in. tartę szparagową lub gazpacho pomarańczowo-pomidorowe.
Bez efektu jo-jo
Po przejściu przez wszystkie fazy diety paryskiej należy stopniowo zwiększać liczbę posiłków, które przygotowujemy zgodnie z zasadą: jesz, co chcesz, i to, co lubisz. Po osiągnięciu wymarzonej wagi jeszcze przez 2 tygodnie stosujemy zasady fazę Gourmet, ale włączamy 3 posiłki w tygodniu, które komponujemy wedle uznania. Po tym czasie zwiększamy liczbę takich dań do 5. Zdaniem dra Cohena, aby utrzymać wymarzoną masę ciała, należy jeść w ciągu tygodnia jedynie 9 posiłków z dowolnie wybranych składników.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze