Monika Honory zupomania. Dieta i zupy Moniki Honory
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuChudnięcie to sprawa zdecydowanie indywidualna. Niektórzy narzekają na powracające po diecie kilogramy, inni, że nijak nie mogą pozbyć się oponki wokół bioder. Nasz zaprzyjaźniony ekspert Monika Honory przez większość życia cierpiała z tego powodu. Sprawdź, w jaki sposób udało jej się zredukować wagę ze 104 do 64 kilogramów i zainspiruj się do własnej Przemiany. Oto dieta Moniki Honory i kuracja Moniki Honory.
Na początku warto zaznaczyć, że Monika Honory — holistyczny ekspert ds. żywienia — przez 35 lat cierpiała z powodu otyłości. Próbowała wielu różnych diet, których rezultaty nie były nigdy zadowalające. W pewnym momencie swojego życia postanowiła po prosty wziąć sprawy w swoje ręce i stworzyła autorski Program Przemian, który opiera się na posiłkach półpłynnych, gotowanych, czyli świetnie wszystkim znanych zupach.
Zobacz też: Schudła 40 kilogramów w 10 miesięcy, jedząc zupy. Metamorfoza Moniki Honory
W ciągu zaledwie 10 miesięcy schudła 40 kilogramów i już od 3 lat cieszy się piękną sylwetką. Jak sama mówi, Program Przemian był jej odpowiedzią na wszelkie “diety cud”, a co za tym idzie — frustracje związane z powracającym jak bumerang efektem jo-jo. Dzięki Przemianom można schudnąć zdrowo, bezpiecznie, a przede wszystkim bez efektu jo-jo.
Dieta zupowa Moniki Honory przepisy
Poniżej nasz ekspert przygotował specjalnie dla Was całodniowe menu. Wypróbuj, posmakuj i rozkochaj się w zupach!
Na czczo – szklanka przegotowanej ciepłej wody z cytryną
Zupa na śniadanie – malinowy czar
Składniki (na 8 porcji):
- litr mleka 2 proc.,
- garść świeżych malin,
- kasza manna,
- płatki owsiane.
Przygotowanie:
1. Do ugotowanego mleka dosypujemy powoli kaszę mannę.
2. Gdy kasza zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji, zdejmujemy garnek z gazu.
3. Wylewamy gotową zupkę na talerz i dodajemy płatki owsiane.
4. Dekorujemy malinami.
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
- 57,9 g białka / porcja 7,24 g,
- 24,4 g tłuszczów / porcja 3,05 g,
- 269,9 g węglowodanów / porcja 33,74 g,
- 13,1 g błonnika / porcja 1,64 g,
- 721 kcal / porcja 90,13 kcal.
Drugie śniadanie – pół jabłka i jedna mała gruszka
Wartość odżywcza:
- 0,8 g białka,
- 0,4 g tłuszczów,
- 32,2 g węglowodanów,
- 6,2 g błonnika,
- 136 kcal.
Zupa na obiad – gryczana na żeberkach
Składniki (na 8 porcji):
- 2 litry wody,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 marchewki
- duża cebula,
- mała puszka groszku zielonego,
- 5 żeberek wieprzowych,
- 20 dag kaszy gryczanej,
- natka pietruszki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami,
- sól himalajska,
- pieprz cayenne.
Przygotowanie:
1. Myjemy i kroimy żeberka, następnie wrzucamy je do garnka z wodą i przyprawami.
2. Gdy żeberka będą prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, odsączony i umyty groszek oraz uprzednio opłukaną pod zimną wodą kaszę.
3. Gotujemy całość do miękkości.
4. Podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
- 137,7 g białka / porcja 17,21 g,
- 154,1 g tłuszczów / porcja 19,26 g,
- 281,7 g węglowodany / porcja 35,21 g,
- 43,1 g błonnika / porcja 5,39 g,
- 3 065 kcal / porcja 383,13 kcal.
Zupa na podwieczorek (deserowa) - migdałówka
Składniki:
- 1,5 litra mleka 2 proc.,
- 2–3 łyżki rodzynków,
- 1,5 szklanki słodkich migdałów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- ¾ szklanki ryżu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Płuczemy ryż i gotujemy go w osolonej wodzie na małym ogniu, często mieszając.
2. Odcedzamy ugotowany ryż (powinien być sypki).
3. Sparzmy migdały, a następnie zdejmijmy z nich skórkę.
4. Blendujemy obrane orzechy.
5. Następnie sparzmy rodzynki i odsączmy z wody.
6. Gotujemy mleko na wolnym ogniu, dodajemy masło, migdały, rodzynki i ryż.
7. W razie potrzeby doprawiamy (wedle uznania).
Zobacz też: Właściwości migdałów
Wartość kaloryczna (na 8 porcji):
- 61,1 g białka / porcja 7,64 g,
- 114,6 g tłuszcze / porcja 14,33 g,
- 212,5 g węglowodanów / porcja 26,56 g,
- 26,9 g błonnika / porcja 3,36 g,
- 2 012 kcal / porcja 251,5 kcal.
Zupa na kolację (4 godziny przed snem) – cukinia w chili
Składniki (na 8 porcji):
- 2 litry wywaru rosołowego (ugotowanego na kościach),
- ½ dużej cukinii,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ½ selera,
- zielona papryczka chili,
- czerwona papryczka chili,
- łyżka octu balsamico,
- 2 łyżki kminu rzymskiego,
- sól himalajska,
- pieprz świeżo mielony,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Do wywaru rosołowego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa — cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler oraz papryczki chili.
2. Gotujemy przez 7–10 min. razem z kminem rzymskim, solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy ocet balsamiczny.
4. Podajemy zupę z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Najzdrowsze zupy świata
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
- 53,1 g białka / porcja 6,64 g,
- 23,3 g tłuszczów / porcja 2,91 g,
- 43,8 g węglowodanów / porcja 5,84 g,
- 21,5 g błonnika / porcja 2,69 g,
- 597,3 kcal / porcja 74,66 kcal.
Bezpośrednio przed snem – szklanka ciepłej wody przegotowanej z łyżką miodu
Wartość odżywcza:
- 0,1 g białka,
- 19,9 g węglowodanów,
- 80,4 kcal.
Zobacz też: 4 odchudzające triki, bardziej pomocne niż "jedz mniej i ćwicz więcej”
Dodatkowo w ciągu dnia zaleca się spożyć:
- szklankę kefiru naturalnego – 122 kcal;
- (opcjonalnie) 2 małe kawy z łyżeczką cukru oraz mlekiem – 64 kcal;
- napary ziołowe;
- herbaty owocowe;
- woda z pokrojonymi, świeżymi owocami.
Całkowita dzienna wartość kaloryczna dla porcji:
1 660 kcal, przy czym zaleca się spożycie dwóch porcji zupy obiadowej oraz kolacyjnej.
*Wszystkie wartości odżywcze zup obliczono według ilości składników, czyli na ok. 8 porcji oraz jedną porcję.
Autorka materiału: Monika Honory
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze