Mikstura na wzdęcia, mikstura na zaparcia - pij napój oczyszający jelita przez 3 tygodnie. Ile schudniesz?
ANNA KRZPIET • dawno temu • 1 komentarzProblemy jelitowe dotyczą wielu z nas. Duży wpływ ma na to dieta uboga w błonnik, a także mała aktywność fizyczna. Zalegające resztki jedzenia nie wpływają dobrze na pracę układu pokarmowego, jaki i całego organizmu. Na szczęście są mikstury na przeczyszczenie, które pozwolą pozbyć się toksyn. Oto mikstura na wzdęcia, którą przyrządzisz w łatwy sposób.
Naturalne oczyszczanie jelit
Niestrawione resztki pokarmów gromadzą w jelitach, gdzie zachodzą procesy gnicia. W ten sposób powstają m.in.: zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia i nudności, spada apetyt i pojawia się metaliczny posmak w ustach.
Istnieje jednak prosty i nieinwazyjny sposób na oczyszczenie jelit. Dzięki wykorzystaniu naturalnych produktów nie występują efekty ubocze. Dodatkowym atutem jest to, że w ciągu 3 tygodni spożywania mikstury można stracić ok. 3 kg. Koktajl ten jest bogaty w składniki odżywcze i błonnik, który usprawnia pracę jelit.
Jak przyrządzić mikstury z nasion chia? Czy wystarczy tylko jabłko, chia, siemię lniane — forum internetowe pęka w szwach od takich pytań. Poniżej rozwiewamy wątpliwości.
Do przygotowania mikstury potrzebne będą tylko: jabłko, siemię lniane, nasiona chia, miód, woda. A konkretnie:
- 1 jabłko,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżka miodu,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Na początku należy dobrze umyć jabłko i pokroić na drobne kawałki. Następnie zblendować, dodając wodę i miód. Doprowadzić do gładkiej konsystencji. Dodać nasiona chia i siemię lniane, dokładnie wymieszać.
Zobacz też: Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię
Spożywanie:
Zaleca się, aby miksturę pić raz dziennie przez ok. 3 tygodnie. Wtedy efekty będą najlepsze, a organizm oczyszczony. Dzięki temu poprawi się nie tylko praca jelit, przyspieszy metabolizm i zniknie kilka kilogramów, ale również polepszy się ogólny stan zdrowia.
Jabłka są cenione nie tylko ze względu na ich smak, ale również wartości odżywcze. Są bogactwem przeciwutleniaczy, pektyn, błonnika i wielu witamin. Największa ilość tych składników znajduję się w skórce, dlatego w przygotowaniu mikstury nie jest zalecane obieranie owocu.
Błonnik pomaga usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu, a także zapobiega biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Pektyny obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Dodatkowo w jabłkach znajduje się również witamina C, która walczy z wolnymi rodnikami, a także zwiększa odporność.
Siemię lniane jest cennym źródłem błonnika, witamin A, E, witamin z grupy B, wapnia, cynku, magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Nasiona lnu regulują poziom glukozy, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą objawy menopauzy, a także poprawiają koncentrację. I oczywiście mają niezwykły wpływ na układ pokarmowy, działając osłonowo na żołądek. Zwalczają też zaparcia, hamują biegunki i zapobiegają wzdęciom.
Nasiona chia, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, węglowodanów i białka. W 30 g tych małych nasionek znajduje się 30 proc. magnezu, 30 proc. manganu, 27 proc. fosforu i 18 proc. wapnia. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, a także cynk i potas.
Miód ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Często stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka (szczególnie miód manuka). Z kolei miód akacjowy zapobiega rozwojowi chorób żołądka i dwunastnicy.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze