Wygląd twarzy - typy twarzy. Twarz cukrowa, nabiałowa czy glutenowa?
ANNA KRZPIET • dawno temuZmarszczki, krostki, zaczerwienienia, a może opuchlizna? Najczęściej za niedoskonałości na twarzy odpowiadają: niewłaściwa pielęgnacja, zmiany hormonalne, wiek, zmęczenie i niewyspanie. To jednak nie wszystko. Często za niekorzystny wygląd możemy obwiniać dietę. Przyglądając się swojej twarzy, można wyczytać wcześniej nierozpoznane tolerancje, błędy żywieniowe i nieodpowiednie nawyki. Rozpoznać można cztery typy twarzy: to m.in. twarz cukrowa (cera cukrowa) czy twarz nabiałowa (cera nabiałowa).
Ten artykuł ma 4 strony:
Specjalistka, naturoterapeutka dr Nigma Talib daje receptę na młodość bez skalpela. Mówi otwarcie, że piękno zewnętrzne zaczyna się w jelitach! Swoją teorię opiera na ponad 10 letnich badaniach. Badaczka wyróżniła 4 typy twarzy, które wskazują na problemy żywieniowe.
Sprawdź, który rodzaj twarzy może należeć do ciebie.
TWARZ CUKROWA
Charakterystyka: Zmarszczki poziome na czole, plamy pod oczami, cienka skóra na twarzy o szarawym zabarwieniu i bolesne wypryski.
Powód: Powodem, przez który skóra wygląda w ten sposób może być nadmiar słodyczy i węglowodanów prostych.
Wahania poziomu glukozy w organizmie może powodować zmniejszenie elastyczność i twardnienie włókien kolagenowych i elastynowych.
Na takie zmiany w pierwszej kolejności reaguje skóra w okolicach oczu, która jest bardzo delikatna. Różnego rodzaju wypryski według dr Nigmy mogą być skutkiem zaburzonej równowagi bakteryjnej w jelitach.
Rada: Dr Nigma w takiej sytuacji zaleca odstawienie cukrów z diety i zapewnia, że efekty zobaczyć można już po upływie nawet kilku dni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze