Wygląd twarzy - typy twarzy. Twarz cukrowa, nabiałowa czy glutenowa?
ANNA KRZPIET • dawno temuZmarszczki, krostki, zaczerwienienia, a może opuchlizna? Najczęściej za niedoskonałości na twarzy odpowiadają: niewłaściwa pielęgnacja, zmiany hormonalne, wiek, zmęczenie i niewyspanie. To jednak nie wszystko. Często za niekorzystny wygląd możemy obwiniać dietę. Przyglądając się swojej twarzy, można wyczytać wcześniej nierozpoznane tolerancje, błędy żywieniowe i nieodpowiednie nawyki. Rozpoznać można cztery typy twarzy: to m.in. twarz cukrowa (cera cukrowa) czy twarz nabiałowa (cera nabiałowa).
Ten artykuł ma 4 strony:
TWARZ ALKOHOLOWA
Charakterystyka: Rozszerzone pory, odwoniona skóra, zmarszczki i zaczerwienienie pomiędzy oczami, opadające powieki, głębokie bruzdy (szczególnie w okolicy nosa i warg), a także zaczerwieniony nos i policzki.
Powód: Dr Nigna sugeruje, że częste spożywanie alkoholu (nawet lampki wina) powoduje, że skóra staje się odwodniona. Skóra, której brakuje odpowiedniego nawodnienie jest podatniejsza na powstawanie zagłębień i zmarszczek.
Dodatkowo znajdujący się w alkoholu cukier, uszkadza kolagen i sprawia, że skóra jest mniej elastyczna. Jeśli ktoś codziennie spożywa alkohol, to przyczynia się do tego, że jego organizm zaczyna hamować produkcję enzymów odpowiedzialnych za odporność i powstawanie stanów zapalnych. Dlatego bardziej widoczne stają się wszelkie zaczerwienienia. Spotykana jest opuchlizna alkoholowa.
Rada: Dr Nigma sugeruje, że organizm człowieka potrzebuje około 3 tygodni, aby oczyścić organizm z alkoholu. I zaleca, by każdy kto spożywa trunki nawet raz w tygodniu sprawił sobie taką kurację oczyszczająca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze