Smoothie odchudzające - z czego składają się koktajle na utratę wagi?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 10 komentarzySekret skuteczności koktajli odchudzających tkwi w odpowiedniej kombinacji składników wykorzystanych do ich przygotowania. Zdrowe i pożywne smoothie odchudzające możemy wypić na śniadanie. Jakie produkty spożywcze wspomagają spadek wagi? Co osoby na diecie odchudzającej powinny dodawać do smoothie?
Ze smoothie dieta będzie łatwiejsza. Jak zrobić smoothie na odchudzanie? Poniżej przedstawiamy składniki, w które musicie się zaopatrzyć, by powstało niskokaloryczne smoothie.
Cynamon
Przyprawa ta powoduje obniżenie poziomu cukru i złego cholesterolu we krwi. Aromatyczny cynamon wpływa na szybkość metabolizmu (organizm zużywa więcej energii do tego, aby spalić przyprawy) i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Ponadto zawiera śladowe ilości błonnika.
Mleko migdałowe
Ten produkt roślinny (przygotowywany z pasty migdałowej) jest bogaty w żelazo i wapń, nie zawiera glutenu i laktozy, dzięki czemu mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Według wyników badań opublikowanych na łamach British Medical Journal, mleko migdałowe zawiera 52 proc. wysokiej jakości tłuszczów (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Ponadto nie jest kaloryczne (ze względu na mniejszą zawartość cukru).
Olej lniany
Według wyników badań kanadyjskich i amerykańskich naukowców, len stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, który reguluje pracę jelit. Tłuszcz ten zawiera również fitoestrogeny (związki organiczne zawarte w roślinach), które poprawiają trawienie. Olej lniany usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu.
Nasiona chia
Eksperyment przeprowadzony przez naukowców z uniwersytetu w stanie Jukatan pokazał, że nasiona chia mają zdolność wchłaniania dużych ilości wody i pęcznienia w żołądku, co skutkuje wrażeniem sytości. Ponadto zawierają białko, co ogranicza łaknienie i zapobiega podjadaniu między posiłkami (białko wymaga od organizmu wzmożonej pracy w celu strawienia). Chia są niskokaloryczne, zawierają błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego.
Amarantus (szarłat wyniosły)
Nasiona amarantusa zawierają ponad dwa razy więcej białka (o wysokim stopniu przyswajalności) niż ryż (jest go więcej niż w mleku). Szarłat wyniosły to źródło składników mineralnych — wapnia, fosforu i magnezu. Ponadto jest to lekkostrawny produkt spożywczy, co jest wynikiem zawartości drobnej frakcji skrobi.
Quinoa
Komosa ryżowa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż), pierwiastki (żelazo, fosfor, magnez i mangan) i witaminy. Co więcej, dostarcza dużej ilości białka. Dlaczego warto ją dodawać do koktajli odchudzających? Daje poczucie sytości, przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt.
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze