Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temuNa profilach Ewy Chodakowskiej w mediach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych aż roi siÄ™ od przepisów na zdrowe potrawy, m.in. obiady i zielone koktajle. Trenerka fitness dostarcza swoim fanom również pomysÅ‚y na niskokaloryczne desery. Proponuje m.in. przygotować domowe pralinki bez "chemii", których porcja dostarcza nie wiÄ™cej niż 222 kalorie. Oto desery bez pieczenia z jadÅ‚ospisu Ewy Chodakowskiej
Desery autorstwa Ewy Chodakowskiej wyróżniają się nie tylko niską kalorycznością, ale i krótkim czasem przygotowania. Co więcej, receptury te nie wymagają pieczenia. Dania cechują się wysoką zawartością orzechów, nie zawierają konserwantów i soli.
Trenerka zaznacza, by do przygotowania poniższych pralinek wybierać pastę tahini i masło migdałowe dobrej jakości (można pójść o krok dalej i te produkty przygotować samodzielnie). W związku z tym, że ten typ deseru łatwo przetransportować, możemy go zabrać do pracy lub klubu fitness.
Zobacz także: Przepis na domowe masło migdałowe
Przepis pierwszy — praliny sezamowe
Lista składników:
- 30 gramów ugotowanej kaszy jaglanej,
- banan,
- łyżeczka pasty sezamowej tahini,
- 40 gramów 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 10 gramów miodu pszczelego.
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z jogurtem, tahini i miodem. Następnie otrzymaną masę łączymy z ugotowaną kaszą. Formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane pralinki sezamowe dostarczają 222 kcal.
Przepis drugi — praliny migdaÅ‚owo-daktylowe
Lista składników:
- 5 suszonych daktyli,
- łyżka masła migdałowego,
- 2 łyżeczki migdałów.
Sposób przygotowania:
Daktyle i migdały zalewamy ciepłą wodą tak, by suszone owoce zostały przykryte płynem. Odstawiamy je na godzinę. Następnie odcedzamy i dodajemy kolejno: masło i orzechy. Miksujemy. Formujemy kulki na kształt orzecha włoskiego. Wkładamy je na kilka godzin do lodówki. Pralinki migdałowo-daktylowe dostarczają 207 kcal.
Zobacz też: Trufle kokosowe
Przepis trzeci — pralinki kokosowo-czekoladowe
Lista składników:
- pół średniej wielkości banana,
- łyżeczka masła migdałowego,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- łyżeczka gorzkiego kakao,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banana i łączymy owoc z masłem, kakao i sokiem pomarańczowym. Następnie uzyskaną masę mieszamy z wiórkami. Formujemy kulki i wstawiamy na noc do lodówki. Wartość energetyczna pralinek wynosi 218 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze