Gorzka czekolada na diecie. Czy gorzka czekolada tuczy?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 4 komentarzeOsoby na diecie odchudzającej nie muszą rezygnować ze słodkości. Mogą włączyć do jadłospisu gorzką czekoladę. Istnieje bowiem dieta czekoladowa, której składnikiem jest właśnie ciemna czekolada. Gorzka czekolada na diecie - poniżej znajdziesz wszystko o tej kwestii.
Jaką czekoladę wybrać?
Ciemna czekolada zawiera kakao, tłuszcze i cukier (nie wybierajmy tej z syropem glukozowo-fruktozowym), w jej składzie nie ma mleka. Warto sięgać po czekoladę zawierającą jak najwięcej kakao (minimum 70%, ale najlepiej kupić tę, która ma od 90 do 99% tego składnika). Im jest go więcej, tym wspomaganie metabolizmu jest silniejsze, a efekty odchudzania lepsze.
Dobrej jakości gorzka czekolada ma błyszczącą powierzchnię i pachnie czekoladą, nie kawą. Po jej przełamaniu miejsce złamania jest gładkie. Powinna rozpływać się w ustach. Wybierajmy tę bez dodatków w postaci orzechów i słodkich posypek. Gorzka czekolada spośród wszystkich tego typu produktów spożywczych zawiera najmniejszą ilość cukru.
Gorzka czekolada a odchudzanie, gorzka czekolada a dieta
Odpowiedź na pytanie: "czy można jeść gorzką czekoladę na diecie?" jest bardzo prosta. Można! Czekolada gorzka na diecie jest wręcz wskazana. A teraz poznajcie odchudzające właściwości gorzkiej czekolady.
Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę na diecie?
- hamuje apetyt na potrawy słodkie, tłuste i słone,
- daje uczucie sytości na długi czas,
- zawiera błonnik pokarmowy (około 10 gramów w 100 gramach czekolady),
- zawiera kofeinę — substancję pobudzającą, która daje energię do intensywnych ćwiczeń fizycznych i przyspiesza metabolizm kwasów tłuszczowych,
- przyspiesza metabolizm, co powoduje lepsze spalanie tłuszczu,
- zmniejsza odkładanie się tłuszczu w okolicach talii i brzucha,
- zawiera teobrominę i teofilinę — substancje, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
- zmniejsza stres, który towarzyszy dietom na odchudzanie, ponieważ zwiększa produkcję hormonów szczęścia.
Zalety gorzkiej czekolady
- zawiera przeciwutleniacze, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych, a w rezultacie minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów,
- poprawia krążenie krwi,
- usprawnia funkcjonowanie serca,
- ma pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- ma niski indeks glikemiczny, dlatego następstwem jej zjedzenia jest wolne tempo wzrostu poziomu cukru we krwi,
- hamuje procesy starzenia dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
Jeżeli będziemy spożywać gorzką czekoladę w odpowiednich dawkach, zrzucimy zbędne kilogramy. Sekret tkwi w składniku kakao — epikatechinie, czyli substancji, która powoduje wytworzenie energii niezbędnej do spalania kalorii. Badanie na myszach przeprowadzone przez dra Moha Maleka z Wayne State University w Detroit dowiodło, że zwierzęta ćwiczące przez pół godziny dziennie miały tak samo mocno pobudzone mięśnie jak te, które nie trenowały, ale spożywały posiłki z epikatechiną.
Dieta czekoladowa. Zasady
Czekoladowa kuracja odchudzająca zakłada jedzenie kilku kostek (2 do 3) gorzkiej czekolady na pół godziny przed śniadaniem i obiadem. Można po nią sięgać również po południu, kiedy poziom cukru we krwi spada. Dlaczego?
Daje wrażenie sytości, dzięki czemu w porze posiłku zjemy mniej niż zazwyczaj. Czekolada pobudza metabolizm i przygotowuje organizm do trawienia. Ponadto sprawia, że rezygnujemy z kalorycznego deseru. Natomiast popołudniowa porcja gorzkiej czekolady ustrzeże przed podjadaniem i sięganiem po kaloryczne przekąski.
Na diecie czekoladowej spożywamy maksymalnie 6 kostek gorzkiej czekolady w ciągu dnia. Ograniczenie to wiąże się z faktem, że jest ona kaloryczna — ma 554 kcal w 100 gramach. W naszym jadłospisie powinny wówczas znaleźć się produkty bogate w pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy. Wsparciem dla procesu odchudzania będą przyprawy, które wykazują tendencję do przyspieszenia procesu spalania tkanki tłuszczowej. Są to: chili, imbir, cynamon.
W trakcie diety czekoladowej należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i unikać słodyczy — jedyną słodkością może być właśnie ciemna czekolada. Trzeba jeść zbilansowane posiłki 5 razy dziennie. W rezultacie możemy schudnąć od pół do 3 kilogramów w ciągu tygodnia.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze