Sałatki fit do pracy. Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 4 komentarzeSałatki fit do pracy ostatnio zyskują na popularności. Poniższe propozycje na dietetyczne sałatki warzywne skierowane są zarówno do osób, które odżywiają się zdrowo, jak i tych na diecie odchudzającej. Odchudzające sałatki do pracy są niskokaloryczne, dostarczają mniej niż 300 kcal. Mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmie nam jedynie kwadrans!
Jeśli szukałeś przepisów na dietetyczne sałatki do pracy, to nie mogłeś lepiej trafić. Poniżej publikujemy pięć propozycji na zdrowe sałatki do pracy. Skorzystaj — na pewno nie pożałujesz!
Proste sałatki dietetyczne do pracy — oto nasze propozycje
Sałatka na lunch — orzeźwiająca sałatka warzywna z awokado
Do wykonania tej sałatki o orzeźwiającym smaku potrzebujemy składników, które zazwyczaj mamy w kuchennej spiżarni. To danie jest niskokaloryczne — dostarcza jedynie 274 kalorii. Porcja sałatki jest źródłem 12 gramów błonnika i 10 gramów białka, zatem z powodzeniem zaspokoi głód w pracy, ale nie spowoduje, że będziemy mieć wzdęty brzuch. To propozycja sałatki bez typowego dressingu, jednak jeśli nie możemy z niego zrezygnować, przygotujmy sos winegret z dodatkiem soku z limonki.
Zobacz też: Awokado – naturalny pogromca tłuszczu na brzuchu
Lista składników na 4 porcje:
- świeży ogórek (pokrojony w kostkę),
- puszka czarnej fasoli (trzeba ją wypłukać),
- 1 i ¼ filiżanki kukurydzy,
- czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
- szklanka pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół),
- pół szklanki posiekanej świeżej kolendry,
- limonka,
- awokado (pokrojone w kostkę),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i zioła umieszczamy w misce. Wlewamy sok wyciśnięty z limonki i dokładnie mieszamy. Dodajemy awokado, oprószamy solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy i gotowe!
Sałatka jest bogata w witaminę C, dostarcza również potasu. Porcja tego dania lunchowego jest źródłem 11 gramów tłuszczów i 37 gramów węglowodanów.
Sałatka na lunch — sałatka caprese z ogórkiem i awokado
Ta zdrowa i smaczna sałatka dostarcza jedynie 253 kalorii. Jest źródłem 11 gramów białka i 5 gramów błonnika pokarmowego. To sposób na wzbogacenie organizmu o witaminę C i żelazo. Porcja sałatki caprese z ogórkiem i awokado dostarcza również 18 gramów tłuszczów i 14 gramów węglowodanów.
Lista składników na 4 porcje:
- 2 ogórki,
- około 30 dag pomidorków koktajlowych,
- awokado,
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- szklanka sera mozzarella w kulkach,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Myjemy ogórki i pomidory. Po osuszeniu kroimy te pierwsze w kostkę, te drugie na pół. Awokado również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy ser i posiekaną bazylię. Następnie łączymy oliwę, ocet i przyprawy — sos wlewamy do warzyw i mieszamy. Gotowe!
Sałatka na lunch — sałatka z sosem tahini
Bogata w błonnik pokarmowy i witaminy (A i E) sałatka tahini nie tylko zaspokaja głód, ale ma dobroczynny wpływ na organizm. Woda w sałacie rzymskiej nawilża ciało, a błonnik (zawarty w marchewce i czerwonej kapuście) usprawnia procesy trawienne. Co ważne, wykorzystane do jej przygotowania warzywa są dostępne przez cały rok.
Lista składników na 6 porcji:
- mała główka fioletowej kapusty (starta na tarce),
- mała sałata rzymska (podarta na niewielkie kawałki),
- 2 średnie marchewki (pokrojone w cienkie paski lub starte na tarce),
- pół szklanki pasty tahini,
- pół szklanki soku wyciśniętego z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
Sposób przygotowania:
W mikserze o dużej mocy łączymy składniki dressingu: pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i sól. Połowę uzyskanego płynu odlewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez 3 dni. Do dużej miski wrzucamy starte i pokrojone warzywa, zalewamy dressingiem. Mieszamy i gotowe! W porze lunchu warto uzupełnić sałatkę o awokado lub kawałek pieczonej ryby.
Sałatka wraz z dressingiem i ćwiartką awokado dostarcza 275 kalorii. Zawartość składników odżywczych: białko — 4 gramy, węglowodany — 13 gramów i tłuszcze — 8 gramów.
Sałatka na lunch — sałatka orzechowa à la tacos
Ten przepis do swojego menu na diecie wegańskiej wprowadziła piosenkarka Beyonce. Sałatka (za sprawą orzechów i awokado) jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na serce. Pomaga również pozbyć się tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha.
Zobacz też: Najlepsze orzechy na utratę wagi
Lista składników na 8 porcji:
- 8 dużych liści sałaty rzymskiej
- 2 szklanki orzechów włoskich,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżka kolendry,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta papryki,
- szczypta czosnku w proszku,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 2 awokado (pokrojone),
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- pół łyżki natki pietruszki,
- szczypta soli morskiej,
- sok z 1 limonki.
Sposób przygotowania:
Myjemy sałatę i pomidory. Osuszamy. Do malaksera wkładamy orzechy, kminek, kolendrę, ocet, paprykę, czosnek i pieprz. Łączymy wszystkie składniki, jednak otrzymana masa nie powinna być zupełnie gładka. Rozkładamy ją równomiernie na liściach sałaty. Na wierzchu układamy plastry awokado i pomidory. Posypujemy pietruszką, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki.
Porcja tego dania lunchowego dostarcza około 300 kalorii. Jest źródłem 6 gramów błonnika pokarmowego, 9 gramów białka, 10 gramów węglowodanów i 28 gramów tłuszczów.
Sałatka na lunch — sałatka z białej kapusty z kurczakiem
Zazwyczaj z białej kapusty przygotowujemy sałatkę colesław, która jest kaloryczna przez wzgląd na dodatek majonezu i substancji słodzącej. Ta wersja popularnej sałatki jest zdrowa i lżejsza. Dostarcza około 300 kalorii i ponad 34 gramy białka.
Zobacz też: Jak odchudzić sałatkę?
Lista składników:
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego,
- 2 filiżanki białej kapusty (startej),
- marchew (starta na tarce),
- 60 gramów grillowanej piersi kurczaka,
- łyżeczka pokrojonej zielonej części cebuli.
Sposób przygotowania:
Łączymy jogurt, sok z cytryny, ocet i ser pleśniowy. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Do miski z warzywami wlewamy jogurtowo-serowy dressing i mieszamy, aby równomiernie pokrył kapustę i marchew. Na wierzchu układamy plastry grillowanego kurczaka. Posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka z białej kapusty jest bogata w witaminę C i potas. Dostarcza 8 gramów tłuszczów i 25 gramów węglowodanów.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze