Dieta jogurtowa - jadłospis, efekty. Jogurt naturalny - odchudzanie
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzDieta jogurtowa jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na odchudzanie. Wyróżnia się też wysoką skutecznością. Na tej diecie odchudzającej spożywa się duże ilości produktów mlecznych - bogate w żywe kultury bakterii jogurty i kefiry. Z przyjemnością będą ją stosować osoby, które lubią nabiał.
Na czym polega dieta jogurtowa?
Istotą diety jogurtowej jest — jak sama nazwa wskazuje — spożywanie jogurtów. Poza tymi produktami mlecznymi do jadłospisu należy włączyć kefiry. Możemy je jeść jako dodatek do głównych posiłków - śniadania, obiadu i kolacji lub w formie niewielkiej przekąski na drugie śniadanie lub podwieczorek (wówczas jogurt można uzupełnić o świeże owoce lub warzywa).
W ramach diety jogurtowej możemy spożywać jogurty owocowe (najlepiej te bez cukru i syropu glukozo-fruktozowego) i naturalne, te odtłuszczone i o normalnej zawartości tłuszczu. Ważne, aby były bogate w żywe kultury bakterii, które usprawniają i przyspieszają procesy trawienia spożytych pokarmów.
Nie oznacza to jednak, że na tej diecie, która trwa 14 dni, jemy wyłącznie te produkty mleczne. W naszym menu mogą znaleźć się owoce, warzywa, muesli, płatki owsiane, a także chude mięso i pieczywo z pełnych ziaren.
Dieta jogurtowa — efekty
Chociaż ten sposób na odchudzanie pozwala spożywać niemal wszystkie produkty, to należy zrezygnować z tłustych ryb, słodyczy, maślanki i czerwonego mięsa. Na diecie jogurtowej należy codziennie wypijać około 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Po dwóch tygodniach jej stosowania powinniśmy odnotować spadek wagi ciała na poziomie 6 kilogramów.
Co istotne, przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu stosowania tej diety odchudzającej należy skonsultować stan zdrowia z lekarzem. Dotyczy to zwłaszcza tych osób, które mają problemy z metabolizmem białka, a także tych, których nerki nie pracują w prawidłowy sposób. W przypadku tej grupy osób dieta jogurtowa jest wręcz niewskazana. Rekomenduje się ją osobom zdrowym i pełnoletnim.
Dieta jogurtowa — jadłospis
- Śniadanie: jogurt owocowy (około 150 gramów) z dodatkiem muesli (około 5 łyżek), banan;
- Obiad: warzywa gotowane na parze, ryż, jogurt naturalny z natką pietruszki;
- Kolacja: 50 gramów jogurtu naturalnego, połówka pomarańczy i 3 sztuki kiwi.
Zalety diety jogurtowej
- to zdrowy program żywnościowy,
- jest to dieta lekka,
- w trakcie stosowania tej diety nie jesteśmy apatyczni,
- jest bezpieczna dla zdrowia człowieka — nie powoduje niedoborów składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm,
- nie towarzyszy jej uczucie głodu,
- bogata w witaminy, minerały (fosfor i wapń) i białko, które jest łatwo przyswajalne,
- efekty tej diety, oprócz spadku wagi ciała, to dobre samopoczucie i wrażenie lekkości,
- oczyszcza organizm z toksycznych substancji i szkodliwych produktów przemiany materii,
- odbudowuje właściwą mikroflorę jelit,
- nie wymaga drastycznych zmian w sposobie odżywiania się,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- jest dietą skuteczną - niski odsetek przypadków osób z efektem jo-jo po zakończeniu jej stosowania.
Wady diety jogurtowej
- nie jest tania (konieczność zakupu kilku różnego rodzaju jogurtów na każdy dzień diety; dobrej jakości produkty mleczne nie należą do tanich),
- dla niektórych osób może być monotonna ze względu na obecność jogurtów w każdym posiłku,
- może wystąpić reakcja alergiczna na nadmiar laktozy w organizmie.
- sporadycznie mogą pojawić się: biegunka i wzdęcia.
Po zakończeniu stosowania diety jogurtowej warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, to znaczy unikać żywności wysokoprzetworzonej i kalorycznej. W utrzymaniu wagi ciała ma znaczenie zdrowy tryb życia - nie tylko racjonalna dieta, ale i aktywność fizyczna.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze