Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzZnajdziemy je w lodówkach wszystkich sklepów spożywczych. WystÄ™pujÄ… w trójkÄ…cikach, plastikowych osÅ‚onkach i w maÅ‚ych pudeÅ‚kach. Stosujemy je zamiast masÅ‚a. To wÅ‚aÅ›nie z nich nasze mamy i babcie nierzadko przygotowujÄ… zupy serowe. O czym mowa? O serkach topionych.
Obecnie gama ich smaków zadziwia. Znajdziemy te z dodatkiem papryki, szynki czy pieczarek. Są też serki z ziołami bądź z dodatkiem innych serów.
Czy zastanawialiście się jednak, co skrywają w swoim składzie? I ile mają kalorii? Wybraliśmy pięć serków topionych różnych marek. Wspólnie z Aleksandrą Tataratą, wykwalifikowanym dietetykiem szczegółowo przyjrzeliśmy się każdemu ze składów.
Co w nich znaleźliśmy?
Serek topiony z pieczarkami
Zacznijmy od serka topionego z pieczarkami firmy Mlekpol. 100 g to 297 kcal. Mamy tu 28 g tłuszczu, w tym 18 g to kwasy tłuszczowe nasycone. Smak grzybów zawdzięczamy 0,3 proc. liofilizowanych pieczarek w proszku.
— Ser znajduje siÄ™ na pierwszym miejscu w skÅ‚adzie, czyli powinno go być sporo. Brak dokÅ‚adnej zawartoÅ›ci procentowej nie gwarantuje jednak jakoÅ›ci produktu. Dodatek twarogu podbija zawartość biaÅ‚ka i tÅ‚uszczów. Smak pieczarki? Tylko umowny, w wiÄ™kszoÅ›ci tylko z aromatu — tÅ‚umaczy Aleksandra Tatarata, dietetyczka.
Ser topiony z dodatkiem sera gouda
Kolejnym produktem jest serek topiony z dodatkiem sera gouda firmy Lacpol. Pierwszym skÅ‚adnikiem jest tutaj… woda. A przecież powinien być ser. W 100 g mamy aż 303 kcal i 27 g tÅ‚uszczów, w tym 16 g z nich to kwasy tÅ‚uszczowe nasycone. W serku znajduje siÄ™ 2 g soli.
— MaÅ‚o sera, znowu twaróg, wiÄ™c wiÄ™cej biaÅ‚ka i tÅ‚uszczu. ZagÄ™szczony skrobiÄ…. Wartość odżywcza jest trudna do oszacowania ze wzglÄ™du na bardzo lakonicznie opisany skÅ‚ad. Mamy tutaj bardzo dużo tÅ‚uszczu w jednej porcji, w tym stanowczo za dużą ilość nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych. Serki topione zawierajÄ… również zbyt dużą zawartość biaÅ‚ka — dodaje dietetyczka.
Serek topiony z szynkÄ…
Kolejnym produktem, którego skład sprawdziliśmy, jest serek kremowy z szynką firmy Hochland. Producent umieścił na opakowaniu informację, że jest to serek bez barwników, składający się z samych naturalnych składników.
100 g to 201 kcal i 15 g tłuszczu, w tym 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Ile mamy tutaj szynki? 5 proc. Składa się ona z mięsa wieprzowego, wody, soli, glukozy i E301 (askorbinian sodu) oraz E250 (azotyn sodu). W tych ilościach związki te nie są dla nas jednak niebezpieczne.
— Tu przynajmniej znamy zawartość sera. Znajduje siÄ™ on jednak na drugim miejscu, co oznacza, że wcale nie jest lepszy od pierwszego badanego przez nas serka. Dużo tu tÅ‚uszczu, w tym nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, które powinniÅ›my ograniczać. No i sól! 2,2 g w 100 g produktu — wymienia dietetyczka.
Serek topiony z czosnkiem i ziołami
W sklepie znaleźliśmy też serek topiony salami z czosnkiem i ziołami firmy Serenada. Producent podaje, że mamy tutaj 43 proc. sera. 100 g produktu to 220 kcal. 16 g tłuszczu, w tym 12 to kwasy tłuszczowe nasycone. A co dalej?
— Spora zawartość biaÅ‚ka. Nie tylko ser, ale dodatkowo jeszcze serwatka. Mamy też mleko w proszku. Dobrze, że odtÅ‚uszczone! Podobnie jak u konkurencji — spora ilość soli. Producent wypisuje jÄ… nawet jako osobny skÅ‚adnik. Zazwyczaj pochodzi ona z sera i dodatków smakowych. Smak to naturalne skÅ‚adniki, których raczej nie podrabia siÄ™ sztucznymi aromatami. SÄ… czosnek i zioÅ‚a — tÅ‚umaczy dietetyczka.
Serek topiony z paprykÄ…
Zbadaliśmy skład sera topionego kremowego z papryką firmy Mlekovita. 100 g produktu to 272 kcal i 24 g tłuszczu, w tym 15,6 g to kwasy nasycone. Wymieniana przez producentów papryka to w rzeczywistości 0,4 proc. suszu.
— Ser jest, ale ze sztucznym barwnikiem! Do tego podwójnie dodane biaÅ‚ko. Mamy tu i twaróg i serwatkÄ™. To prawdziwa bomba kaloryczna. W skÅ‚adzie widzimy też sole fosforanowe i tÅ‚uszcze nasycone — komentuje Aleksandra Tatarata.
Serki topione w diecie
Czy warto więc sięgać po serki topione?
- Jest to produkt wysokoprzetworzony o sÅ‚abej wartoÅ›ci odżywczej, za to wysokiej wartoÅ›ci energetycznej. Duża zawartość polifosforanów. To wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki. MogÄ… one zaburzać gospodarkÄ™ elektrolitowÄ… i powodować alergie — komentuje dietetyczka.
Zamiast serków topionych polecamy więc zwykłe, białe serki ziarniste z dodatkiem rzodkiewki bądź pomidora.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze