Jakie przekąski polecają dietetycy? Surowe warzywa na przekąskę
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeWszyscy chcemy być szczupli i zdrowi, a przy tym najedzeni. Zdaniem dietetyków, nie ma nic prostszego. Wystarczy tylko umiejętnie wybierać przekąski, które spożywamy pomiędzy większymi posiłkami. Jakie przekąski polecają dietetycy? Takie, które przyspieszą metabolizm i nie dopuszczą do spadku poziomu cukru we krwi. A to z kolei sprawi, że nie będziemy odczuwać nieustannego głodu. Co jeść jako przekąskę? Sprawdź.
Oto lista przekąsek, po które możemy sięgać regularnie. Nie spowodują tycia. Jedzone z głową mogą nawet sprawić, że stracimy kilka centymetrów w talii. Są różnorodne, więc nie powinny nam się szybko znudzić. Sprawdź, jakie przekąski polecają dietetycy.
Warzywa na przekąskę — surowe warzywa z lekkim dipem
Najczęściej, gdy chcemy zrzucić na wadze, staramy się nie jeść. To duży błąd. Dietetycy są zdania, że lepiej jest spożywać mniejsze porcje, ale częściej. W ten sposób podkręcamy metabolizm.
Właśnie dlatego idealną propozycją przekąski są świeżo obrane i pokrojone surowe warzywa. Świeże plasterki z dodatkiem dipu z jogurtu naturalnego posmakują każdemu. Dodatkowo organizm otrzyma zestaw witamin i składników mineralnych.
Po tego rodzaju przekąskę możemy sięgnąć wszędzie: w pracy, na uczelni i w drodze do domu.
— Pozwalam sobie na filiżankę pokrojonej surowej marchewki, cukinii, ogórka i czerwonej papryki. Do tego przygotowuję dip z dwóch łyżek awokado, 1/3 kubka jogurtu greckiego i dwoma łyżkami salsy. Ta przekąska ma tylko ok. 110 kalorii, a sprawia, że staję się syta — poleca Lisa Moskovitz, dietetyk pracująca na Manhatanie.
Krakersy z serem
Wydawać by się mogło, że krakersy z mozzarellą nie są wskazane na diecie odchudzającej. Jak się jednak okazuje, ta przekąska również znalazła się na liście produktów polecanych przez dietetyków.
Należy jeść je z umiarem. Kilka złożonych kwadratów z serem z pewnością wystarczy, by pozbyć się chęci na coś niezdrowego. Z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią i doprawione pieprzem mogą być ciekawą alternatywą dla niezdrowych chipsów.
— Jeśli mam ochotę na coś kremowego, biorę plastry niskotłuszczowego sera lub mozzarelli i kładę je na krakersy. Czasami przed spożyciem, wrzucam je na 15 sekund do mikrofalówki, by ser się roztopił. Taka przekąska ma ok. 8g białka i zawiera 200 kalorii — radzi Christine M. Palumbo z Chicago, konsultant ds. żywienia.
Suszone śliwki
Istnieje wiele opinii na temat spożywania suszonych owoców. Jedni mówią, że to prawdziwa bomba kaloryczna, inni uważają je za źródło witamin i składników odżywczych.
I chociaż w każdej z nich jest trochę racji, nie należy z nich rezygnować. Kilka sztuk suszonych śliwek w tygodniu nikomu nie zaszkodzi. Wybór owoców będzie zdecydowanie lepszy od zjedzenia czekoladowego batona.
Suszone śliwki najczęściej kojarzymy z kompotem na wigilijnym stole. Ze względu na ich smak, wartości odżywcze i poczucie sytości po ich zjedzeniu, polecamy je spożywać jednak o każdej porze roku.
— Zdarza się, że mam ochotę na coś słodkiego. Wtedy sięgam po pięć niesłodzonych, suszonych śliwek. Mają pyszny, intensywny smak i naprawdę sycą. Łatwo można je także przechowywać, np. w samochodowej skrytce — odkrywa swój sekret Christine M. Palumbo, dietetyk z Chicago.
Batony proteinowe
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia ciastka, kostki czekolady czy lodów. I na to dietetycy mają sposób. Polecaną przez nich przekąską są batony proteinowe. Nie znajdziemy w nich dużej ilości cukru i kalorii.
Decydując się na batony dla sportowców, warto jednak szczegółowo sprawdzić ich skład. Niektóre z nich tylko z pozoru wyglądają na zdrowe.
— Uwielbiam batony proteinowe. Nie mają dużej ilości cukru ani kalorii. Są za to pełne błonnika i białka. Smakują jak ciasteczka, słodka śmietana czy czekolada… Najlepsze jest to, że te wybierane przeze mnie nie zawierają aspartamu czy związku acesulfam K — opowiada Lauren Minchen, dietetyk z Nowego Jorku.
Jajka na twardo
Na delikatną przekąskę dietetycy polecają również jajka, np. na twardo posypane przyprawami. Warto także mieć zawsze ze sobą świeże, surowe warzywa — marchewkę, paprykę czy seler.
— Kiedy odczuwam wilczy apetyt między posiłkami, lubię sięgać po jajko na twardo posypane solą i pieprzem. Jem także obraną wcześniej surową marchewkę. Taka mała przekąska ma tylko 100 kcal, ale pomaga mi przetrwać do kolejnego posiłku — poleca Michelle Loy, dietetyk pracujący w Kalifornii.
Wafle ryżowe z awokado
Co jeszcze polecają dietetycy? Wafle ryżowe z dodatkiem awokado. Taki lekki posiłek zniweluje uczucie głodu oraz pobudzi przemianę materii. Przekąska jedzona regularnie może nawet odchudzić!
— Kiedy chcę schudnąć, jem wafle ryżowe z awokado. Wolę je od chrupkiego pieczywa, ponieważ nie zawierają glutenu. Taka przekąska jest bogata w kwasy omega-3. Dzięki temu nie tylko nie jestem głodna, ale i cieszę się promienną skórą i jasnym umysłem — mówi Dana James, dietetyczka.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze