Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuProfil Ewy Chodakowskiej to nie tylko źródło motywacji do ćwiczeń i przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, ale i pomysłów na pyszne potrawy. Trenerka fitness regularnie publikuje przepisy na koktajle, desery czy główne posiłki. Tym razem podzieliła się z fanami recepturami na obiad - Chodakowska ma rozmaite pomysły na to danie. Przekonajcie się!
Burger mięsno-warzywny
Lista składników:
- 50 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- ¼ czerwonej papryki,
- 50 gramów cukinii,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- bułka owsiana,
- białko jaja,
- szczypta czarnego pieprzu,
- pół cebuli,
- ⅓ awokado,
- łyżka oleju lnianego,
- pół pomidora,
- 3 gramy otrębów owsianych (łuska gryczana).
Sposób przygotowania:
Mieszamy mielone mięso z pokrojoną papryką, jajkiem i startą (odsączoną z nadmiaru wody) cukinią. Dodajemy łuskę. Przyprawiamy i formujemy burgera. Grillujemy. Rozgniatamy awokado z dodatkiem oleju. Na bułce układamy kolejno: plasterki warzyw, pastę, zieleninę i mięso. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burger mięsno-warzywny dostarcza 537 kcal.
Zobacz też: Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów
Indyk z sałatką z selera i ananasa
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- 3 plastry ananasa,
- 120 gramów selera korzeniowego,
- łyżka nasion słonecznika,
- łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta bazylii suszonej,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek brązowego, długoziarnistego ryżu.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso bazylią, pieprzem i olejem. Smażymy je na patelni grillowej. Ścieramy seler na tarce i mieszamy go ze słonecznikiem i plastrami ananasa. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Indyka i sałatkę jemy z ugotowanym ryżem. To danie obiadowe dostarcza 575 kcal.
Kurczak pieczony z fasolką i migdałami
Lista składników:
- 120 gramów mięsa z piersi kurczaka (bez skóry),
- pół woreczka brązowego ryżu,
- 200 gramów zielonej fasolki szparagowej,
- łyżka migdałów,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 szczypty suszonej bazylii,
- szczypta czarnego pieprzu i kurkumy.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso przyprawami i 2 łyżeczkami oleju. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym. Ugotowaną fasolkę skrapiamy łyżeczką oleju i posypujemy płatkami migdałów. Danie podajemy z ugotowanym ryżem. Obiad dostarcza 544 kcal.
Pieczona cukinia z tuńczykiem
Lista składników:
- pół cukinii,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- pół puszki tuńczyka w wodzie,
- 50 gramów kaszy pęczak,
- 4 orzechy włoskie,
- 30 gramów sera mozzarella,
- szczypta czarnego pieprzu i oregano.
Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, a następnie układamy w nim plastry cukinii, które oprószamy przyprawami. Na warzywach kładziemy rybę. Pieczemy do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Na kilka minut przed końcem pieczenia wierzch ryby posypujemy startym serem i płatkami migdałów. Cukinię serwujemy posypaną natką pietruszki z ugotowaną kaszą. Dostarcza 605 kcal.
Zobacz też: Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów
Dorsz z kaszą jaglaną
Lista składników:
- łyżeczka octu balsamicznego,
- sok z cytryny (do smaku),
- szczypta czarnego pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 gramów świeżego dorsza,
- 3 łyżki poszatkowanego pora,
- 5 łyżeczek kaszy jaglanej,
- 100 gramów buraka.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ocet, sok z cytryny, pieprz i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym, posypujemy poszatkowanym porem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż stanie się miękka. Rybę podajemy z kaszą wymieszaną ze startym, ugotowanym burakiem. To danie obiadowe dostarcza 521 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze