Nasiona chia - przepisy, odchudzanie
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuNasiona chia mają pozytywny wpływ na stan zdrowia (zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i zapobiegają schorzeniom serca), kondycję ogólną organizmu (poprawiają pracę mózgu), a także wspomagają odchudzanie, usprawniając pracę układu pokarmowego. Ponadto dostarczają niemal 90 proc. kwasów tłuszczowych nienasyconych i w prawie 100 proc. zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Nasiona chia - przepisy, odchudzanie, z nami dowiesz się wszystkiego!
Nasiona chia: przepisy fit. Oto kilka propozycji.
Pudding z chia
Choć wiele osób uważa, że nasiona chia można stosować jedynie jako dodatek i uzupełnienie dania, to mogą one stanowić również podstawowy składnik posiłku na śniadanie lub podwieczorek.
Chia pudding to jeden z najsmaczniejszych sposobów na włączenie tych nasion do codziennej diety. Jest to danie niezwykle łatwe w przygotowaniu. Przykład? Przepis na prosty pudding chia z owocami.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Lista składników:
- 200 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego,
- 3 łyżki stołowe nasion chia,
- łyżka miodu,
- owoce (świeże lub mrożone).
Sposób przygotowania:
Mieszamy mleko i miód z nasionami chia. Odstawiamy na co najmniej 2–3 godziny (w trakcie pierwszych 30 minut powinniśmy kilka razy zamieszać miksturę).
Po upływie tego czasu dodajemy świeże owoce lub polewamy pudding musem przygotowanym ze zmiksowanych mrożonek.
Chia jako dodatek do napoju oczyszczającego
Sposobów na detoks jest wiele: istnieje dieta oczyszczająca z toksyn, zwana lemoniadową, można przeprowadzić detoks sokowy, jednodniową głodówkę albo pić domowej produkcji wodę smakową. W przypadku wyboru tej ostatniej opcji warto do szklanki ulubionego napoju na oczyszczenia organizmu dodać łyżkę nasion chia.
Zobacz też: Chia nasion czar
Lista składników:
- szklanka wody,
- łyżka nasion chia,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
W szklance łączymy nasiona chia z wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z owocu i miód. Po ponownym wymieszaniu odstawiamy na chwilę przed spożyciem. Ziarenka absorbują i magazynują wodę, więc wspomagają nawodnienie organizmu.
Chia jako składnik zdrowego i bogatego w białko deseru
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, trudno powstrzymać się od zjedzenia deseru. Wówczas, zamiast sięgać po gotowe, nabyte w sklepie smakołyki, najlepiej upiec zdrowy deser z dodatkiem jednej lub dwóch łyżek nasion chia.
Tak naprawdę możemy nimi wzbogacić każdy deser: począwszy od muffinek, aż po ciasteczka. Ten składnik sprawia, że posiłek staje się bardziej dietetyczny i można go zaliczyć do żywności, która dostarcza korzystnych składników odżywczych (chia są bogate w żelazo, wapń, potas i magnez). Porcja 100 gramów tych nasion jest źródłem ponad 16 gramów pełnowartościowego białka.
Zobacz też: Zdrowe desery z nasion chia
Waniliowe muffinki z nasionami chia
Lista składników:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 2 łyżki nasion chia,
- łyżeczka wanilii,
- szklanka waniliowego mleka sojowego,
- łyżka octu jabłkowego,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- ¼ szklanki oleju,
- szczypta soli,
- dżem.
Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu mieszamy mleko i ocet. Następnie łączymy zawartość obu misek. Dodajemy wanilię i chia, a także cukier i sól. Na koniec wlewamy olej. Dokładnie mieszamy (masa powinna być pozbawiona grudek).
Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremek. Następnie wkładamy łyżkę ulubionego dżemu i dopełniamy naczynie pozostałą masą. Pieczemy muffinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze