Dieta na trądzik - jadłospis. Przykładowe dania na trądzik
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta antytrądzikowa powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem witaminy A, B6, E, selenu, krzemu, cynku i siarki. Dietę antytrądzikową możesz stosować sam, nawet bez porozumienia z lekarzem. Wystarczy dokładnie obserwować swój organizm, by zauważyć, jakie produkty powodują nadmierne wydzielanie sebum i nasilają występowanie objawów. Jaka powinna być dieta na trądzik - jadłospis i przepisy znajdziesz poniżej.
Dietetyczne sposoby na trądzik
Dieta na trądzik powinna być bogata w następujące składniki:
- witaminę A – normalizuje wydzielanie sebum,
- selen – bierze pośredni udział w oczyszczaniu krwi, szczególnie w połączeniu z witaminą E i cynkiem,
- witaminę B6 – działa tonizująco na skórę, jednocześnie zmniejszając liczbę wyprysków,
- krzem – poprawia sprężystość gruczołów skóry i reguluje pracę gruczołów łojowych,
- siarkę – ma działanie oczyszczające, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum oraz zapewnia sprężystość skóry.
Zalecane produkty w leczeniu trądziku
Jak wspomniano powyżej, w diecie nastolatka powinny się znajdować produkty będące źródłem selenu, czyli:
- podroby, ryby i owoce morza – są też doskonałym źródłem witaminy E i cynku, mięso wołowe, drób, kukurydza, chleb z pełnego przemiału, ziarna soi, czosnek i drożdże.
Ponadto w każdej diecie na trądzik powinny się znajdować:
Należy też unikać produktów, które pobudzają wydzielanie sebum, czyli wysoko jodowanej soli, krewetek i wodorostów.
Dieta na trądzik — przepisy, dieta trądzikowa — przepisy
Idealnymi daniami, których spożywanie jest wskazane w diecie antytrądzikowej, są wszelkiego rodzaju sałatki, szczególnie z zielonych warzyw. Są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, których nie dostarczą twojemu organizmowi żadne suplementy diety. Oto przepisy na wybrane sałatki.
Sałatka z brokułów – składniki:
- brokuły, pomidory, jajka ugotowane na twardo, czerwona papryka, szpinak, szczypiorek, jogurt naturalny, ząbek czosnku, zioła.
Ugotuj brokuły w lekko osolonym wrzątku (zbyt duża ilość soli nie jest wskazana w leczeniu tradziku) przez ok. 5 min, następnie odsącz i wystudź. Jaja ugotuj na twardo, pokrój je w ósemki i ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi szpinaku. Podobnie zrób z pomidorami. Różyczki brokułów połóż pomiędzy pomidorami i jajami. Całość posyp czerwoną papryką pokrojoną w drobną kostkę i polej sosem z jogurtu naturalnego, startego czosnku i ziół. Do dekoracji możesz posypać szczypiorkiem.
Sałatka ze szpinaku – składniki:
- świeży szpinak, ogórek, cebula, pomidorki koktajlowe, ser feta light z bazylią i oregano, oliwa, biały ocet winny (łyżka), sól, pieprz.
Dokładnie umyj i osusz szpinak, ogórek oraz pomidorki. Cebulę dymkę i ogórka pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fetę w kostkach. Z octu, szczypty soli, pieprzu i oliwy zrób sos i polej nim sałatkę.
Wiele osób zastanawia się, czy czekolada, ostre przyprawy i tłuste pokarmy przyspieszają rozwój trądziku. Dotychczas nie stwierdzono, by same w sobie wywoływały trądzik, ale ich duża ilość może go nasilać. Z tego powodu dieta na trądzik powinna się opierać na obserwacji własnego organizmu i być konstruowana według indywidualnych przeciwwskazań.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze