Zdrowe słodkości z warzyw
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy, kto chociaż raz był na diecie, wie, jak trudno jest wytrwać w swoich postanowieniach. Chęć sięgnięcia po coś słodkiego jest ogromna, a ciasteczka schowane na dnie szafki w kuchni tylko leżą i kuszą. Jak sobie z nią poradzić tak, aby nie ucierpiała nasza sylwetka?
Z pomocą przychodzą nam zdrowe, domowe słodycze, które można przygotować na bazie warzyw. Są znacznie mniej kaloryczne niż te ze sklepu, mają więcej witamin i cennego błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit.
Z jakich warzyw można przygotować zdrowe desery? Opcji jest naprawdę wiele. Do takich wypieków (ale nie tylko) warto wykorzystać:
- fasolę,
- cukinię,
- dynię,
- kalafiora,
- marchew,
- buraki,
- brokuły.
Przechodząc do konkretów, poniżej przedstawiam kilka przepisów na zdrowe słodkości.
Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 40 gramów odżywki białkowej,
- dwa mocno dojrzałe banany,
- dwa jajka (rozmiar L),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 gramów karobu lub kakao,
- cynamon, przyprawa do piernika.
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Całość zawiera:
- białka: 63 g,
- tłuszcze: 14 g,
- węglowodany: 80 g,
- wartość energetyczna: 706 kcal.
Zobacz też: Ptasie mleczko z czerwonej fasoli
Lody z kalafiora
Składniki:
- 450 gramów mrożonego kalafiora,
- 40 gramów odżywki białkowej.
Sposób przygotowania:
Kalafior płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i pozostawiamy na około 20 minut, żeby lekko się rozmroził. Dodajemy odżywkę białkową i blendujemy składniki na jednolitą masę. Gotowe lody można polać polewą czekoladową (0 kcal).
Całość zawiera:
- białka: 43 g,
- tłuszcze: 3 g,
- węglowodany: 25 g,
- wartość energetyczna: 260 kcal.
Zobacz też: Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej
Babeczki z batatów
Składniki:
- 450 gramów batatów,
- 100 gramów mąki kokosowej,
- 3 jajka,
- 20 gramów kakao,
- 5–6 łyżeczek stewii,
- 100 gramów suszonych daktyli.
Sposób przygotowania:
Gotujemy bataty. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, stewię i blendujemy na jednolitą masę. Wcześniej namoczone we wrzątku daktyle blendujemy w oddzielnej misce. Do foremek na babeczki wykładamy najpierw masę z batatów (do połowy wysokości), a następnie łyżeczkę zblendowanych daktyli. Przykrywamy je masą z batatów (do ¾ wysokości foremki). Daktyle mają być nadzieniem babeczek. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Całość zawiera:
- białka: 52 g,
- tłuszcze: 31 g,
- węglowodany: 214 g,
- wartość energetyczna: 1394 kcal.
Zobacz też: 5 propozycji na zdrowe i dietetyczne ciasteczka
Ciasto z dyni
Składniki:
- 400 gramów upieczonej dyni,
- 4 jajka,
- 100 gramów mąki kukurydzianej,
- 40 gramów masła orzechowego,
- 4 łyżeczki stewii,
- cynamon,
- proszek do pieczenia,
- 200 gramów śliwek węgierek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz śliwek) blendujemy. Wylewamy masę do foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Całość zawiera:
- białka: 52 g,
- tłuszcze: 45 g,
- węglowodany: 146 g,
- wartość energetyczna: 1145 kcal.
Czekoladowe ciasto z buraka
Składniki:
- 450 gramów ugotowanych buraków,
- 3 jajka,
- łyżeczka cynamonu,
- 20 gramów kakao,
- 50 gramów cukru trzcinowego,
- 150 gramów mąki kokosowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 gramów rodzynek,
- tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 proc.).
Sposób przygotowania:
Buraki, jajka, cynamon, cukier i kakao blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Całość zawiera:
- białka: 68 g,
- tłuszcze: 72 g,
- węglowodany: 266 g,
- wartość energetyczna: 1998 kcal.
Autorka tekstu: Emilia Mościcka - Zdrowo Uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze