Tłusta dieta - tłuste produkty, które odchudzają. Tłuste jedzenie na odchudzanie
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 1 komentarzPowszechnie przyjęło się, że składniki odżywcze, jakimi są tłuszcze, są zgubne nie tylko dla naszej sylwetki, ale także i dla zdrowia. W praktyce szkodliwe dla nas są przede wszystkim tłuszcze trans, które znajdują się w fast foodach i innej wysoko przetworzonej żywności. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, które odnajdziemy chociażby w rybach czy orzechach, nie tylko wpływają dobrze na nasze zdrowie, ale także sylwetkę. Brzmi to jak paradoks, ale produkty, które odchudzają, to także... tłuste jedzenie. Sprawdź, co jest tłuste, jak może wyglądać taka "tłusta dieta" i co warto na niej jeść.
Olej kokosowy
Jeżeli jesteś na diecie, olej kokosowy będzie twoim sprzymierzeńcem. Okazuje się bowiem, że spożywanie oleju z kokosa wpływa na metabolizm energetyczny i pomaga spalić dodatkowe kalorie. Sprzyja on wydzielaniu insuliny, dzięki czemu odwraca skutki insulinoodporności. Dlatego zamiast tradycyjnego oleju, do smażenia wykorzystuj olej kokosowy. Z powodzeniem możesz dodawać go także do zimnych dań.
Zobacz też: Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć
Ser pełnotłusty
Szwedzcy naukowcy podsumowali wyniki swoich 12-letnich doświadczeń, które przeprowadzali na grupie ponad 1,5 tys. osób. Badania zaskoczyły samych ekspertów — okazało się bowiem, że obecność w diecie pełnotłustego mleka i jego przetworów (w tym żółtego sera) obniża ryzyko otyłości! Dzieje się tak dlatego, że w tłuszczu mlekowym znajduje się kwas rumenowy, który wspomaga spalanie lipidów w organizmie. Zatem jest zupełnie odwrotnie, niż podpowiada nam to intuicja.
Łosoś
Ryby obfitują w zdrowe tłuszcze, a bezwzględnym zwycięzcą w tej kwestii jest dziki łosoś. Zawiera kwasy omega-3, które nie tylko chronią serce i układ krwionośny przed chorobami, ale także odchudzają. Do takich wniosków doszli naukowcy z uniwersytetu w Navarze, w Stanach Zjednoczonych. Ochotników, którzy zgłosili się do eksperymentu, podzielono na dwie grupy. Jedna z nich miała dietę obfitującą w kwasy omega-3. Okazało się, że badani z tej grupy znacznie szybciej chudli, a ponadto stwierdzono u nich lepszy metabolizm i mniejszy apetyt.
Zobacz też: Jakie ryby jeść podczas odchudzania?
Orzechy
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca czy pistacje, to prawdziwe bomby kaloryczne — w 100 g znajduje się nawet 600 kcal! Jednak orzechy nie tuczą, dlaczego? W tej kwestii naukowcy są podzieleni: jedni są zdania, że zjedzenie garści orzechów w ciągu dnia nie tylko na dłużej pozwala zachować uczucie sytości, ale także zwiększa liczbę kalorii spalanych w czasie spoczynku. Inni badacze wiążą fakt z tym, że orzechy zawierają pokaźną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Awokado
Awokado to owoc, który przez większość osób będących na diecie jest omijany szerokim łukiem. Zupełnie niepotrzebnie — awokado to bogactwo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Owoc ten jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego masła - wystarczy wydrążyć miąższ i umieścić go w melakserze, dodając sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Żółtka jaj
Wokół kurzych jajek narosło w ostatnim czasie wiele kontrowersji. Jedni uważają, że żółtko jaj to symbol zdrowia i życia, inni — że to bomba cholesterolu. Ale ostatnie badania pokazują, że jajka bardzo korzystnie wpływają na odchudzanie. Składają się one bowiem z fosfolipidów (np. lecytyny), które dobrze wpływają na gospodarkę lipidową organizmu. Jajka to także źródło wysokojakościowego białka, które buduje wszystkie tkanki w naszym organizmie.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze