Jak odchudzić wigilijne menu? Jak ułożyć menu na Wigilię?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeJak odchudzić wigilijne menu? To pytanie zadają sobie osoby na diecie odchudzającej i te, które dbają o to, by nie przybrać na wadze. Wigilia na diecie wcale nie musi być udręką. Istnieje kilka sposobów na to, by potrawy świąteczne stały się mniej kaloryczne. Skomponuj menu na Wigilię, zmniejszając kaloryczność potraw.
Ten artykuł ma 5 stron:
Jak odchudzić wigilijne potrawy?
Dania, które spożywamy podczas kolacji wigilijnej, są postne, a mimo to dostarczają niemałej liczby kalorii. Potrawy przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi przepisami są bowiem sycące. Najbardziej kaloryczne dania to sałatki z dodatkiem majonezu oraz ciasta. O czym powinniśmy pamiętać w trakcie przygotowywania świątecznych potraw?
- Ryby, które zazwyczaj spożywamy w okresie świątecznym, czyli karp (100 gramów smażonego karpia w panierce to 10 gramów tłuszczu i ponad 180 kalorii) i śledź (100 gramów to 160 kalorii i 10 gramów tłuszczu), są dosyć tłuste. Zamiast smażyć je w panierce na oleju (w trakcie tego procesu ryba wchłonie niemal cały tłuszcz z patelni — łyżka oleju to 130 kalorii), należy piec je w piekarniku w folii z dodatkiem ziół lub gotować na parze.
Ponadto śledzie (oprócz smażenia) przygotowujemy na 3 różne sposoby — zalewamy olejem, w majonezie i w śmietanie. Z pierwszej metody najlepiej zrezygnować, jeśli jesteśmy na diecie, a w przypadku kolejnych dwóch zastąpić wymienione produkty sosem przygotowanym na bazie jogurtu.
- W polskich domach na wigilijnym stole króluje barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Jak sprawić, by te potrawy stały się mniej kaloryczne? W przypadku barszczu warto zrezygnować z zabielania go śmietaną i dodatku cukru. Nie można też przesadzać z liczbą uszek — 4 sztuki to ponad 70 kalorii. Ponadto zamiast przygotowywać je z tradycyjnej mąki, użyjmy pszennej razowej (bogatej w błonnik pokarmowy).
Natomiast zupę grzybową najlepiej zabielić niskotłuszczowym mlekiem zamiast śmietaną i zrezygnować z dodatku w postaci makaronu. Co więcej, grzyby są ciężkostrawne, więc dobrze jest przyprawić tę zupę ziołami na trawienie, na przykład koperkiem i natką pietruszki.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze