Jak odchudzić wigilijne menu? Jak ułożyć menu na Wigilię?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeJak odchudzić wigilijne menu? To pytanie zadają sobie osoby na diecie odchudzającej i te, które dbają o to, by nie przybrać na wadze. Wigilia na diecie wcale nie musi być udręką. Istnieje kilka sposobów na to, by potrawy świąteczne stały się mniej kaloryczne. Skomponuj menu na Wigilię, zmniejszając kaloryczność potraw.
Ten artykuł ma 5 stron:
- Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z podstawowych dań w świątecznym menu w wielu gospodarstwach domowych. Aby obniżyć kaloryczność tej potrawy, do jej przygotowania można wykorzystać mąkę z pełnych ziaren i zrezygnować z podsmażonej cebulki.
Najlepiej serwować je tuż po ugotowaniu w wodzie lub piec w piekarniku. Osoby na diecie powinny unikać odsmażania pierogów na tłuszczu (wartość energetyczna 100-gramowej porcji pierogów z wody jest o 60 kalorii niższa niż smażonych).
- Do przygotowania sałatki jarzynowej zazwyczaj wykorzystujemy majonez. Aby to danie stało się mniej kaloryczne, warto ten produkt spożywczy zastąpić jogurtem naturalnym (obniża kaloryczność 100 gramów tego dania o 30 kalorii). Warto dodać również kilka łyżeczek musztardy — poprawi smak sałatki, ma też działanie odchudzające.
W towarzystwie sałatek niektóre osoby spożywają chleb. Wówczas najlepiej wybrać ten żytni razowy, który jest mniej kaloryczny — kromka tego chleba dostarcza 75 kalorii (ponadto szybciej syci i hamuje apetyt, więc zjemy mniej).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze