Jak odchudzić wigilijne menu? Jak ułożyć menu na Wigilię?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeJak odchudzić wigilijne menu? To pytanie zadają sobie osoby na diecie odchudzającej i te, które dbają o to, by nie przybrać na wadze. Wigilia na diecie wcale nie musi być udręką. Istnieje kilka sposobów na to, by potrawy świąteczne stały się mniej kaloryczne. Skomponuj menu na Wigilię, zmniejszając kaloryczność potraw.
Ten artykuł ma 5 stron:
- Ciasta to jedne z najbardziej kalorycznych potraw, po które sięgamy w okresie świątecznym. Makowiec ma 360 kalorii w 100 gramach (ale mak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i składniki mineralne, m.in. wapń, magnez i żelazo), 120 gramów sernika dostarcza zaś 305 kalorii. Można zastąpić polewę z czekolady cukrem pudrem, zmniejszyć ilość cukru, ograniczyć porcję bakalii dodanych do masy makowej, użyć mąki pełnoziarnistej albo dodać więcej białek jaj zamiast żółtek, aby obniżyć kaloryczność deserów.
Co więcej, można pokusić się o przygotowanie odmiennych wariantów tradycyjnych ciast, na przykład typowy sernik zastąpić sernikiem na zimno (na bazie chudego twarogu) z galaretką. Najzdrowszym świątecznym ciastem jest piernik — ma dużo błonnika pokarmowego i niewiele tłuszczu (jeśli nie podniesiemy jego kaloryczności polewą czekoladową).
- Aby nie podnosić kaloryczności kapusty z grochem, dietetycy zalecają zrezygnować z zagęszczania tej potrawy zasmażką (mąką i tłuszczem: masłem). W tym celu można wykorzystać żółtko lub zmiksowane warzywa. Ponadto do jej smażenia nie powinniśmy używać oleju. Najlepiej robić to na patelni z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze