Jak odchudzić wielkanocne menu?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuŚwięta Wielkiej Nocy dla osób na diecie odchudzającej i tych, które dbają o to, by nie przybrać na wadze, nie są czasem łatwym. Na stole czyha bowiem wiele pokus, m.in.: jaja z majonezem, wędliny, ciasta. Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne, bogate w sól i tłuszcze zwierzęce. Jednakże w prosty sposób można obniżyć ich wartość energetyczną, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
Ten artykuł ma 4 strony:
Jak odchudzić majonez?
Produktem spożywczym, który dominuje na wielkanocnym stole, jest majonez. To składnik m.in. sałatek i dodatek do jaj (jedno jajko z majonezem dostarcza 160 kcal). Produkt ten znacząco podnosi kaloryczność potraw, których jest składnikiem. Jedynie 100 gramów majonezu dostarcza prawie 700 kcal, a łyżka — 166 kcal (żeby je spalić, trzeba prasować przez prawie 40 minut!).
Zamiast gotowego produktu pełnego konserwantów, barwników i stabilizatorów warto wykorzystać majonez domowej produkcji, do którego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:
- żółtka,
- ¾ szklanki oleju rzepakowego,
- łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- łyżki musztardy,
- szczypty soli.
Zobacz też: Trzymaj linię na Wielkanoc
Sposób przygotowania:
Wbijamy żółtko do miski, dodajemy sok z cytryny i sól. Następnie łączymy składniki za pomocą metalowej trzepaczki. Jednocześnie powoli wlewamy olej. Mieszamy do momentu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.
Innym sposobem na obniżenie kaloryczności majonezu jest łączenie go z chudym jogurtem naturalnym. Można to zrobić w proporcji 1:1 lub, żeby istotnie zmniejszyć jego wartość energetyczną, dodać jedynie 1–2 łyżki majonezu do produktu mlecznego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze