Oto 5 bomb kalorycznych, które hamują twój metabolizm. Lepiej wyrzuć je ze swojego jadłospisu!
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzW procesie odchudzania istotną sprawą jest metabolizm. Im większy, tym lepiej ciało radzi sobie ze zrzucaniem zbędnych kilogramów. Niestety, nie wszyscy mają szczęście posiadać dużą wydolność metaboliczną, ponieważ każdy organizm jest inny. Do tego dochodzą zmiany hormonalne i choroby, które także mogą negatywnie na niego wpływać. Podstawowe drogi zwiększenia metabolizmu to przyjmowanie kalorii ze zdrowej żywności, aktywność fizyczna i jedzenie schematyczne (np. jeden posiłek co trzy godziny).
Słyszeliście na pewno o żywności, która przyspiesza metabolizm, ale co z jedzeniem, które spowalnia ten proces? Oto 5 bomb kalorycznych, które hamują twój metabolizm!
Rafinowane ziarna
Nie jest to żadną tajemnicą, że makaron, chleb i pizza nie powinny znajdować się w twoim menu, jeśli chcesz utrzymać płaski brzuch. Ale jeśli chcesz jadać smacznie, rób to z głową!
Duże ilości glutenu, skrobi i kwasu fitynowego mogą zaszkodzić twojemu metabolizmowi. Porównując zdolność organizmu do strawienia ziarna, naukowcy odkryli, że wybór ziarna rafinowanego jest o wiele bardziej szkodliwy dla naszego organizmu.
Im prostsze są węglowodany (biały chleb, biały makaron i biały ryż), tym gorzej dla twojego ciała. Dodatkowo, te proste węglowodany powodują wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do zwiększenia ilości tłuszczu.
Alkohol, czyli o jeden drink za dużo…
Lampka wina może być świetna, by miło zakończyć dzień. Ale wypicie zbyt dużej ilości alkoholu za jednym razem (więcej niż jeden napój alkoholowy dziennie dla kobiet i więcej niż dwa napoje alkoholowe w przypadku mężczyzn), może mieć duży wpływ na tempo twojej przemiany materii. Ale alkohol to nie tylko puste kalorie!
Według badań, spożywanie alkoholu zmniejsza zdolność spalania tłuszczu aż o 73 proc. Podczas picia z nadmierną szybkością, tworzy się acetaldehyd. Ta bardzo toksyczna substancja wpływa niekorzystnie na działanie układu pokarmowego. Zamiast spalania kalorii, które spożywasz, twoje ciało musi działać w celu detoksykacji tych chemikaliów.
Margaryna
Obniżenie kalorii poprzez wybór margaryny zamiast masła, może utrudnić utratę wagi. Margaryna składa się często z tłuszczów trans.
Badacze z Uniwersytetu Wake Forest stwierdzili, że zwierzęta otrzymujące dietę bogatą w tłuszcze trans, zyskiwały większą wagę niż osobniki, które spożywały dietę pełną jednonienasyconych tłuszczów, nawet mimo braku różnicy w całkowitym poziomie spożycia kalorii. To dlatego wyrzucenie ze swojego menu margaryny jest jedną z kluczowych rzeczy, które musisz zrobić dla osiągnięcia płaskiego brzucha.
Frytki
Frytki są często smażone w olejach uwodornionych, które obciążają je tłuszczami trans. Badania opublikowane w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" pozytywnie powiązały spożycie smażonych potraw ze zwiększonym ryzykiem otyłości w obrębie brzucha i ogólnego przyrostu masy ciała u dorosłych.
Mrożone jedzenie
Mimo iż mrożone jedzenie ma mniej kalorii i tłuszczu, to „nadrabia” to za pomocą spowalniających metabolizm składników. Aby zrekompensować brak smaku, wiele mrożonych posiłków bombardowanych jest cukrem, solą i tłuszczami trans w postaci uwodornionych olejów.
Opakowania w jakich przechowywane są te produkty, są tak samo szkodliwe: wiele pojemników, w których przetrzymywana jest zamrożona żywność jest naładowanych BPA — chemikaliami stosowanymi przy produkcji plastiku, które powiązano już z zaburzeniami metabolicznymi i przyrostem masy ciała.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze