11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuTe superfoods musisz włączyć do swojej diety i koniecznie jeść je jak najczęściej!
Figi
Owoc ten dostarcza błonnika i potasu, co pozwala mu na wspomaganie pracy układu krwionośnego i regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami.
Nasiona słonecznika
W nasionach słonecznika odnaleźć można witaminy A, B6, C, D, E i kwas foliowy. Dostarczają one także wapnia, który wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami serca i łagodzi alergie.
Truskawki
Dostarczają one znacznych ilości witaminy C, która z kolei wspomaga przyswajanie żelaza i pozwala uchronić się przed anemią. Witaminy z grupy B i magnez wykazują działanie przeciwdepresyjne. Poza tym, truskawki zawierają fosfor, wapń, mangan i krzem.
Orzechy włoskie
Dzięki fosforowi wspomagają one pracę mózgu. Witamina E jest natomiast korzystna dla skóry. Dodatkowo, orzechy włoskie zawierają żelazo, potas, wapń, cynk i magnez.
Kiwi
Owoc dostarcza witamin A, E, PP, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i magnezu. Jak dowiedli włoscy badacze, kiwi wspomaga terapię kaszlu i astmy, czyli problemów układu oddechowego. Dodatkowo, owoc wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.
Łosoś
W łososiu znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, selen, potas, jod, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Jest on także bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie i na zdrowie fizyczne (w szczególności jeżeli chodzi o układ sercowo-naczyniowy), i psychiczne (zapobiega depresji i poprawia nastrój).
Zielona herbata
Napar jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych flawonoidami, oraz fluoru, który pozwala uniknąć próchnicy zębów. Regularne spożywanie zielonej herbaty skutkuje obniżeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Suszone śliwki
Owoce te są źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B. Zawierają także potas, mangan, miedź i magnez. Suszone śliwki dostarczają organizmowi błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.
Gorzka czekolada
Jest ona doskonałym źródłem flawanoli, czyli przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao. Z badań wynika, że pomagają one uchronić się skórze przed działaniem szkodliwych promieni UV. Dodatkowo, dzięki swojemu bogatemu składowi, czekolada obniża poziom stresu, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.
Wiśnie
Owoce te są bogatym źródłem żelaza, miedzi, manganu, fosforu, wapnia, sodu, witamin A, C, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także pektynę, która poprzez wspomaganie trawienia pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
Jagody
Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze