Monika Honory zupomania. Dieta i zupy Moniki Honory
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuChudnięcie to sprawa zdecydowanie indywidualna. Niektórzy narzekają na powracające po diecie kilogramy, inni, że nijak nie mogą pozbyć się oponki wokół bioder. Nasz zaprzyjaźniony ekspert Monika Honory przez większość życia cierpiała z tego powodu. Sprawdź, w jaki sposób udało jej się zredukować wagę ze 104 do 64 kilogramów i zainspiruj się do własnej Przemiany. Oto dieta Moniki Honory i kuracja Moniki Honory.
Ten artykuł ma 4 strony:
Zupa na podwieczorek (deserowa) - migdałówka
Składniki:
- 1,5 litra mleka 2 proc.,
- 2–3 łyżki rodzynków,
- 1,5 szklanki słodkich migdałów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- ¾ szklanki ryżu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Płuczemy ryż i gotujemy go w osolonej wodzie na małym ogniu, często mieszając.
2. Odcedzamy ugotowany ryż (powinien być sypki).
3. Sparzmy migdały, a następnie zdejmijmy z nich skórkę.
4. Blendujemy obrane orzechy.
5. Następnie sparzmy rodzynki i odsączmy z wody.
6. Gotujemy mleko na wolnym ogniu, dodajemy masło, migdały, rodzynki i ryż.
7. W razie potrzeby doprawiamy (wedle uznania).
Zobacz też: Właściwości migdałów
Wartość kaloryczna (na 8 porcji):
- 61,1 g białka / porcja 7,64 g,
- 114,6 g tłuszcze / porcja 14,33 g,
- 212,5 g węglowodanów / porcja 26,56 g,
- 26,9 g błonnika / porcja 3,36 g,
- 2 012 kcal / porcja 251,5 kcal.
Zupa na kolację (4 godziny przed snem) – cukinia w chili
Składniki (na 8 porcji):
- 2 litry wywaru rosołowego (ugotowanego na kościach),
- ½ dużej cukinii,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ½ selera,
- zielona papryczka chili,
- czerwona papryczka chili,
- łyżka octu balsamico,
- 2 łyżki kminu rzymskiego,
- sól himalajska,
- pieprz świeżo mielony,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Do wywaru rosołowego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa — cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler oraz papryczki chili.
2. Gotujemy przez 7–10 min. razem z kminem rzymskim, solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy ocet balsamiczny.
4. Podajemy zupę z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Najzdrowsze zupy świata
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
- 53,1 g białka / porcja 6,64 g,
- 23,3 g tłuszczów / porcja 2,91 g,
- 43,8 g węglowodanów / porcja 5,84 g,
- 21,5 g błonnika / porcja 2,69 g,
- 597,3 kcal / porcja 74,66 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze