Kuchnia Pięciu Przemian - zasady, przykładowe dania, zalety
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeKuchnia PiÄ™ciu Przemian to sposób odżywiania, który ma zapewnić zdrowie i - przy okazji - umożliwia zrzucenie kilku zbÄ™dnych kilogramów. To dieta w zgodzie z cyklem natury, której podstawÄ™ stanowiÄ… produkty sezonowe i dostÄ™pne lokalnie.
Kuchnia PiÄ™ciu Przemian — zasady
Kuchnia Pięciu Przemian to sposób odżywiania się, który został opracowany przez mieszkańców Chin 3 tysiące lat wstecz. Podstawową zasadą tej diety jest spożywanie pokarmów w zgodzie z porą roku i miejscem zamieszkania (szerokością geograficzną), co wpływa na wprowadzenie do jadłospisu m. in. rodzimych owoców. Życie w zgodzie z rytmem natury ma zagwarantować zdrowie.
Dlaczego ten sposób żywienia nosi nazwÄ™ Kuchnia PiÄ™ciu Przemian? Ma to zwiÄ…zek z cyklem nastÄ™pujÄ…cych po sobie piÄ™ciu żywiołów. SÄ… to: Drzewo, OgieÅ„, Ziemia, Metal, Woda i ponownie Drzewo. Każdy z tych żywiołów odpowiada porze roku: drzewu zostaÅ‚a przyporzÄ…dkowana wiosna, ogniowi — lato, ziemi — babie lato, metalowi — jesieÅ„, a wodzie — zima. Każda z nich przynosi zmiany: wiosna to czas odrodzenia, lato — aktywnoÅ›ci, jesieÅ„ — równowagi, a zima — odpoczynku.
Zwolennicy Kuchni Pięciu Przemian jedzą 3 posiłki i 2 przekąski każdego dnia zgodnie z zasadą: Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak król, a kolację jak żebrak - oznacza to, że każde kolejne danie dnia powinno mieć mniejszą objętość. Najbardziej pożywnym i ważnym posiłkiem jest pierwsze śniadanie. Należy jeść produkty sezonowe, dostępne o danej porze roku, które odpowiadają na aktualne zapotrzebowanie organizmu.
PodstawÄ… jadÅ‚ospisu na diecie PiÄ™ciu Przemian sÄ… produkty roÅ›linne: warzywa, owoce, zboża, orzechy i roÅ›liny strÄ…czkowe, a także zioÅ‚a. Można również jeść chude miÄ™so, jeżeli czujemy takÄ… potrzebÄ™ (warto jednak ograniczyć jego spożycie, gdyż w Polsce — wedle badaÅ„ — jemy go zbyt dużo). Potrawy powinny być różnorakie pod wzglÄ™dem smakowym, aby pozytywnie oddziaÅ‚ywać na organy wewnÄ™trze.
Smak sÅ‚odki (marchew, miód) wpÅ‚ywa na Å›ledzionÄ™, sÅ‚ony (ryby morskie) na nerki, gorzki (orzechy wÅ‚oskie) na serce, kwaÅ›ny (kefir, pomidory) na wÄ…trobÄ™ i ostry (czosnek) na pÅ‚uca. Smak potraw powinien być zrównoważony, by żaden z wymienionych nie dominowaÅ‚ - nadmiar jest bowiem szkodliwy. Ważna jest też kolejność umieszczania produktów w garnku. Należy to robić w kolejnoÅ›ci: sÅ‚odki — ostry — sÅ‚ony — kwaÅ›ny — gorzki — sÅ‚odki — ostry, itd.
Czego nie możemy jeść? Z jadłospisu powinniśmy wyeliminować wędliny, ponieważ zawierają szkodliwe dodatki, a także ryby hodowlane. Warto je zastąpić morskimi. Z listy produktów należy wykreślić również sól i cukier, a także produkty wysokoprzetworzone. Zakazane są duże ilości produktów o smaku kwaśnym (szkodzą trzustce i wątrobie). Stosowanie tej diety nie wymaga liczenia kalorii i sprawdzania indeksu glikemicznego produktów.
Kuchnia PiÄ™ciu Przemian — przykÅ‚adowe dania
Zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian należy jeść potrawy przygotowane z produktów sezonowych. Jakie zatem dania możemy serwować w okresie wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym?
- wiosnÄ… — zupÄ™ z botwinki,
- latem — saÅ‚atkÄ™ z kalafiora i groszku,
- jesieniÄ… — zupÄ™-krem z warzyw,
- zimÄ… — piernik z marchwi.
Kuchnia PiÄ™ciu Przemian — zalety
Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian?
Dieta Pięciu Przemian nie jest typową dietą odchudzającą, ale skutkiem ubocznym jej stosowania jest redukcja masy ciała. Co więcej, ma działanie lecznicze - pomaga uporać się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze