Chipsy z warzyw – pomysł na zdrową przekąskę

Chipsy, które można jeść na diecie? To możliwe – zamiast paczki pełnej tłuszczu i soli, lepiej samodzielnie przygotować zdrowszą wersję. Wystarczy trochę warzyw, przypraw i oliwy, by wyczarować smaczną i zdrową przekąskę na wieczór.

Shutterstock

Jak odchudzić chipsy?

Domowe chipsy robi się błyskawicznie i są zdrowszą alternatywą dla sklepowej wersji pełnej sztucznych dodatków, tłuszczu, soli i zdecydowanie zbyt wielu kalorii. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem tej przekąski.

Co chrupać na diecie?

Jak odchudzić kaloryczne chipsy? Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia na rzecz pieczenia. W ten sposób użyjemy znacznie mniej oleju, a chipsy i tak będą chrupiące. Zdrowszą wersję można oczywiście przygotować ze zwykłych ziemniaków, ale warto wykorzystać inne warzywa. Najlepiej sprawdzą się twarde warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pasternak czy seler, które podczas pieczenia nie puszczają wody i zachowują chrupkość.

Zaletą domowych chipsów jest to, że można nadać im ulubiony smak. Wystarczy trochę ziół, przypraw, soli morskiej, aby produkt zyskał niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy na sklepowych półkach.

Chipsy z jarmużu

Jedno z najmodniejszych warzyw idealnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska.

Składniki:

  • pęczek jarmużu,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka, chili.

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Liście jarmużu należy umyć, wysuszyć, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużej miski, dodać oliwę, przyprawy i wszystko dokładnie obtoczyć w aromatycznej mieszance. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chipsy z jarmużu piec przez 8–10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Chipsy z buraków

To świetny sposób, aby częściej sięgać po nieco zapomniane buraki. Intensywnie czerwone chipsy ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 3 buraki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • liście świeżego tymianku.

Piekarnik rozgrzać do ok. 170 stopni Celsjusza. Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw lub na tzw. mandolinie). Przełożyć je do miski, skropić oliwą i wymieszać tak, by każdy plasterek był pokryty tłuszczem. Chipsy rozłożyć na blaszce i piec przez 20–25 minut. Kiedy będą gotowe, posypać grubą solą morską i listkami tymianku.

Chipsy z batatów

Słodkie ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny od tradycyjnej odmiany, dzięki czemu zapewniają energię na dłużej. Poza tym są źródłem wielu antyoksydantów, które chronią organizm przed groźnymi chorobami. Chipsy z batatów są chrupiące, aromatyczne i naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Bataty dokładnie umyj – nie musisz obierać ich ze skórki. Pokrój na bardzo cienkie plasterki ostrym nożem, obieraczką lub mandoliną. Umieść je w dużej misce, dodać roztopiony olej kokosowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż pojedynczą warstwą na blaszce do pieczenia. Chipsy należy piec przez 10 minut, a następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Są gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i będą chrupiące.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty Dietetyczne kulki owsiane Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Dietetyczny makaron z wędzonym łososiem Dietetyczna pizza w 10 minut 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tańsze alternatywy dla superproduktów Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Tych produktów nie jedz przed treningiem Jak przygotować domowy izotonik? Dietetyczny koktajl witaminowy Jak zerwać ze słodyczami? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Te sygnały świadczą o tym, że musisz zmienić dietę Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Popularne w tym tygodniu:

5 fit śniadań z płatków owsianych Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Omlet z płatków owsianych Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Pyszne i Zdrowe Naleśniki Kokosowe Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty Czekoladowe raw cake