Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odstawienie pieczywa - efekty
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeCiepły, jeszcze pachnący chleb z masłem to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Okazuje się jednak, że białe pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak nam się wydawało. Nadmiar węglowodanów sprawia, że tyjemy i czujemy się ociężali. Niektórzy skarżą się nawet na złe samopoczucie po chlebie. Sprawdź zatem, co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb.
Rezygnacja z chleba — efekty
Schudniesz
Jeden z najbardziej oczekiwanych efektów pod odstawieniu pszennego pieczywa - utrata wagi. Wyeliminowanie węglowodanów z diety pomoże ci zrzucić kilka kilogramów bez ćwiczeń. Weź jednak pod uwagę, że będą to kilogramy pochodzące z nadmiaru wody w organizmie, a nie tłuszczu.
Będziesz bardziej ospały
Złe samopoczucie, zbliżone do objawów grypy lub przeziębienia — to kolejny skutek rezygnacji z węglowodanów. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się, ponieważ substancje te są podstawowym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.
Jeśli więc przestaniemy je dostarczać, straci on paliwo do działania i zacznie pobierać zgromadzone zapasy glikogenu. Te jednak szybko się kończą, a wtedy organizm doznaje szoku. Jego objawami mogą być: osłabienie, zawroty głowy, drażliwość.
Twój humor będzie się wahać
Wahania nastroju to bardzo często występujący objaw. Dietetycy są pewni: podczas trawienia węglowodanów dochodzi do wzrostu produkcji aminokwasu o nazwie tryptofan.
Substancja ta przyczynia się do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli więc nie dostarczysz organizmowi węglowodanów, hormon będzie wydzielany w mniejszych ilościach, a ty zaczniesz odczuwać smutek lub przygnębienie.
Możesz mieć problemy z tarczycą
Problemy z tym gruczołem są kolejnym efektem wyeliminowania z diety węglowodanów. Pojawia się wtedy nietolerancja na zimno i zwiększone wypadanie włosów. Większość cierpiących na niedoczynność tarczycy boryka się także z problemami trawiennymi i ciągłym zmęczeniem. Niestety, część osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich problemy wynikają właśnie z ograniczonego spożycia węglowodanów.
Narażasz się na niedobór witaminy C
Witamina C nazywana jest królową wśród witamin. Wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, walczy z wolnymi rodnikami. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niestety, dieta oparta na niskiej zawartości węglowodanów może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym właśnie niedoboru tej ważnej witaminy. Dzieje się tak nawet w przypadku suplementacji. Dlaczego? Obniżona odporność, stres i niski poziom insuliny powodują, że witamina C nie podlega utylizacji, a co za tym idzie, nie jest wchłaniana do organizmu.
Zabraknie ci energii
Naukowcy i dietetycy są zgodni. Węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Niczym ich nie zastąpimy. Ograniczając podaż tego składnika, tracimy zbędne kilogramy, ale również energię. Istnieje również ryzyko, że poczujemy się słabiej i chęć do ćwiczeń fizycznych spadnie niemalże do zera. Czy warto więc rezygnować z chrupiącego pieczywa z masłem?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze