5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKoktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone). Składnikami koktajli są przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Pieprz cayenne
Pieprz cayenne ma intensywnie pomarańczową barwę, pikantny smak i charakterystyczny aromat. To jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy (beta-karoten, A i E), składniki mineralne (żelazo, cynk, miedź, potas, mangan, magnez i selen) o pozytywnym wpływie na zdrowie.
Kapsaicyna sprawia, że przyprawa ta działa przeciwbólowo (można ją stosować na bóle głowy, mięśni, nerwobóle) i antybakteryjnie. Ten sam składnik czyni pieprz cayenne produktem o działaniu antynowotworowym. Ponadto wspomaga on pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów — przyczyny zawału i udaru. Podnosi poziom odporności.
Zobacz też: Naturalne spalacze tłuszczu
Pieprz cayenne to przyprawa idealna dla osób na diecie odchudzającej. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, poprawia pracę układu trawiennego, hamuje apetyt i umożliwia szybsze spalanie tłuszczu.
Ewa Chodakowska poleca wykorzystywać pieprz cayenne do koktajli owocowych i owsianek, dzięki czemu zyskają lekko pikantny smak. Świetne połączenie dla kubków smakowych daje połączenie ostrej papryki i kakao.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze