5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKoktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone). Składnikami koktajli są przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Gałka muszkatołowa
Najczęściej gałkę muszkatołową wykorzystuje się w kuchni, ale jej właściwości lecznicze doceniają też zwolennicy medycyny naturalnej. Ma silny aromat i gorzko-korzenny smak.
Przyprawa ta może przeciwdziałać wystąpieniu zakrzepów krwi. Ponadto poprawia trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki zawartości substancji o nazwie eugenol może zapobiegać wrzodom żołądka.
Zobacz też: Nietypowy składnik smoothie, który może zapobiec nowotworowi żołądka
Gałka muszkatołowa ma pozytywny wpływ na potencję. Wystarczy szczypta, żeby zadziałała pobudzająco. Stymuluje układ nerwowy, wpływając na funkcje seksualne u ludzi.
Żeby odmienić smak koktajlu, wystarczy dodać jedynie szczyptę gałki muszkatołowej (w proszku lub w kulce, startej na tarce). Z ilością tej przyprawy nie można przesadzać, ponieważ nadmiar sprawi, że koktajl będzie gorzki (co więcej, gałka wykazuje działanie halucynogenne, za co odpowiada jej główny składnik — mirystycyna; dawka halucynogenna to 6–30 gramów sproszkowanej przyprawy).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze