5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKoktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone). Składnikami koktajli są przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Kurkuma
Kurkumę, inaczej ostryż, warto dodawać do wszystkich potraw, nie tylko do koktajli. Wykazuje ona silne właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe (to zasługa kurkuminy, związku chemicznego o właściwościach przeciwzapalnych), osłania układ pokarmowy i działa na niego łagodząco. Kurkumina hamuje rozwój takich rodzajów nowotworu jak: rak okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i krwi. Powoduje, że komórki nowotworowe obumierają.
Jak dowiodły wyniki badań przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań nad Rakiem w Houston osoby (bez względu na płeć), które spożywają ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie, chorują na raka nerek 10 razy rzadziej, a kobiety 5 razy rzadziej zapadają na nowotwór piersi.
Zobacz też: Złote mleko na odchudzanie — właściwości prozdrowotne, przepis, efekty
Kurkuma wykazuje też działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom trójglicerydów i insuliny we krwi oraz poprawia pracę układu krążenia.
Przyprawa ta nadaje koktajlom na bazie jogurtu piękny kolor (ma żółto-złociste zabarwienie). Pamiętaj, że absorpcję kurkuminy podnosi pieprz i papryka, zatem warto wzbogacić napój również o te przyprawy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze