5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKoktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone). Składnikami koktajli są przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Kardamon
Przyprawa ta jest bogata w garbniki — przeciwutleniacze. Ma wszechstronne działanie: chroni przewód pokarmowy i usprawnia jego pracę, reguluje poziom cholesterolu w organizmie i poprawia krążenie krwi (dlatego kardamon stosuje się w terapii objawów astmy i zapalenia oskrzeli).
Co więcej, kardamon wykorzystuje się w leczeniu schorzeń zębów i zakażenia dróg moczowych. Ponadto zwalcza on ból gardła i działa odkażająco (napar do płukania przygotujemy na bazie wody z dodatkiem cynamonu i kardamonu).
Zobacz też: Przyprawy w kuchni
Niektóre źródła podają, że kardamon działa jak afrodyzjak i jest polecany osobom z problemami w kontaktach seksualnych. Ponadto znany jest jako naturalny środek detoksykujący. Olejki eteryczne i biochemiczne, które zawiera ta przyprawa, pomagają usuwać szkodliwe substancje i wolne rodniki z organizmu.
Żeby koktajlowi nadać korzennego aromatu, wystarczą 2–3 sztuki kardamonu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze