5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKoktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone). Składnikami koktajli są przyprawy lecznicze. Oto 5 przypraw, które warto dodawać do koktajli.
Ten artykuł ma 6 stron:
Goździki
Goździki to przyprawa korzenna, która poza walorami zapachowymi (ma słodki, owocowy, drzewny aromat oraz korzenny, piekący i gorzki smak) wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Poprawia trawienie i apetyt. Swoje działanie zawdzięcza eugenolowi — substancji zmniejszającej aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego.
Przyprawa ta jest bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, witaminy: A, C i K, oraz kwasy omega-3. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które zwalcza wolne rodniki. Ponadto goździki łagodzą dolegliwości bólowe głowy, zębów i dziąseł. Znajdują też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.
Zobacz też: 3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej
Właściwości antyseptyczne czynią z goździków naszego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem i grypą. Ponadto są uznawane za lek o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym (zabijają pasożyty jelit, wspomagają leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunki).
Chodakowska poleca dodawać zmielone goździki (najlepiej wybierać te w oryginalnej, niesproszkowanej postaci, i samodzielnie je rozdrabniać w moździerzu) do koktajli przygotowanych na bazie jogurtu i owoców.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze