Jak odchudzić wielkanocne menu?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuŚwięta Wielkiej Nocy dla osób na diecie odchudzającej i tych, które dbają o to, by nie przybrać na wadze, nie są czasem łatwym. Na stole czyha bowiem wiele pokus, m.in.: jaja z majonezem, wędliny, ciasta. Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne, bogate w sól i tłuszcze zwierzęce. Jednakże w prosty sposób można obniżyć ich wartość energetyczną, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
Jak odchudzić majonez?
Produktem spożywczym, który dominuje na wielkanocnym stole, jest majonez. To składnik m.in. sałatek i dodatek do jaj (jedno jajko z majonezem dostarcza 160 kcal). Produkt ten znacząco podnosi kaloryczność potraw, których jest składnikiem. Jedynie 100 gramów majonezu dostarcza prawie 700 kcal, a łyżka — 166 kcal (żeby je spalić, trzeba prasować przez prawie 40 minut!).
Zamiast gotowego produktu pełnego konserwantów, barwników i stabilizatorów warto wykorzystać majonez domowej produkcji, do którego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:
- żółtka,
- ¾ szklanki oleju rzepakowego,
- łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- łyżki musztardy,
- szczypty soli.
Zobacz też: Trzymaj linię na Wielkanoc
Sposób przygotowania:
Wbijamy żółtko do miski, dodajemy sok z cytryny i sól. Następnie łączymy składniki za pomocą metalowej trzepaczki. Jednocześnie powoli wlewamy olej. Mieszamy do momentu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.
Innym sposobem na obniżenie kaloryczności majonezu jest łączenie go z chudym jogurtem naturalnym. Można to zrobić w proporcji 1:1 lub, żeby istotnie zmniejszyć jego wartość energetyczną, dodać jedynie 1–2 łyżki majonezu do produktu mlecznego.
Jak odchudzić wielkanocne sałatki?
Podstawą sosu scalającego składniki sałatek wielkanocnych jest majonez (ich kaloryczność wynosi ok. 140 kcal w 100 gramów). Najlepiej wybrać lżejszy odpowiednik tego produktu, czyli jogurt naturalny (jedna łyżka zawiera tylko 15 kcal) z dodatkiem przypraw (czosnku, musztardy, koperku, soli i pieprzu). Ponadto do przygotowania sałatki warzywnej w wersji light możemy użyć też zmiksowanych, a wcześniej namoczonych migdałów.
Zobacz też: Więcej zdrowia na Wielkanoc
Wartość energetyczną sałatek podnoszą takie produkty jak makaron, ryż i ziemniaki. Osoby na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z ich jedzenia. Najlepiej na etapie przygotowań do świąt wybierać przepisy na dania bez dodatku w postaci żółtego sera, orzechów i dużych ilości jajek. Zamiast tych produktów poleca się warzywa, których spożywanie nie ma wpływu na stan wagi, takie jak: brokuły, kalafior, kapusta pekińska. Wiosenne sałatki wypełnią żołądek i pozwolą uniknąć przejedzenia.
Sałatki warto wzbogacić o przyprawy, które usprawniają trawienie. Należą do nich: chrzan, majeranek, rozmaryn, rzeżucha i liście laurowe. Pamiętajmy również o oszczędnym używaniu soli, która przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Jak odchudzić wędliny?
Wędliny i kiełbasa są wpisane w tradycję świąt wielkanocnych. Najlepiej wybierać te o niskiej zawartości tłuszczu, zatem drobiowe. Mięso wieprzowe ma bowiem aż pięć razy więcej tłuszczu. Bomby kaloryczne to salami wołowo-wieprzowe (100 gramów dostarcza 340 kcal) i boczek smażony (540 kcal w 100 gramach). Osoby na diecie mogą zjeść schab, polędwicę (140 kcal w 100 gramach) i chudą szynkę cielęcą. Warto upiec pasztet z soczewicy zamiast tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10–12 gramów tłuszczu).
Zobacz też: Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami
Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez uprzedniego obsmażania, a także gotowanie lub duszenie. Smażenie jest niewskazane.
Żeby obniżyć wartość energetyczną wielkanocnego żurku bez konieczności rezygnacji z kiełbasy (czytajmy skład na opakowaniu, wybierajmy tę, która ma minimum 80 proc. mięsa), warto kupić tę najchudszą i gotować ją długo w osobnym naczyniu. W ten sposób wytopi się z niej tłuszcz. Dobrym pomysłem jest też zebranie go, gdy zgromadzi się na powierzchni zupy po jej ostudzeniu.
W trakcie gotowania żurku unikajmy dodawania barszczu w proszku. Lepiej wybrać zakwas w butelce lub zrobić go samodzielnie. Alternatywą dla zabielanego żurku z jajkiem i kiełbasą jest czysta zupa z jajkiem i ziemniakami. Ponadto tradycyjną wersję żurku można odchudzić, wykorzystując do zabielenia jogurt grecki lub chudą śmietanę (12 proc.) i gotując na chudej szynce.
Co więcej, warto zrezygnować z dodatku do żurku w postaci chleba lub wybrać pieczywo razowe, najlepiej graham. Zamiast jaja kurzego (80 kalorii) możemy wzbogacić zupę o przepiórcze, które dostarcza zaledwie 20 kcal.
Jak odchudzić ciasta wielkanocne?
Na wielkanocnym stole królują takie ciasta jak mazurki (kajmakowy dostarcza 475 kcal w 100 gramach), makowce (w 100 gramach 311 kcal) i baby, które są ciężkostrawne i kaloryczne. Osoby na diecie powinny zrezygnować z nich na rzecz bardziej rozsądnych wyborów cukierniczych.
Można upiec babkę jogurtową zamiast piaskowej lub sernik na zimno na bazie jogurtu naturalnego zamiast tradycyjnego (w przypadku którego można ograniczyć ilość cukru, użyć chudego lub półtłustego twarogu, zrezygnować z polewy).
Zobacz też: Fit babka wielkanocna
Do świątecznych wypieków w miejsce cukru warto stosować stewię, zdrowy, naturalny słodzik, który jest niemal bezkaloryczny, a na dodatek bardziej słodki niż cukier. Można też wykorzystać inne rodzaje mąki niż pszenna, a więc: orkiszową, jęczmienną czy żytnią.
Należy pamiętać, że ciasta najlepiej jeść w godzinach przedpołudniowych. Nie powinniśmy ich łączyć z innymi ciężkostrawnymi potrawami. Warto zachować odstęp (2–3 godziny) pomiędzy wielkanocnym śniadaniem a zjedzeniem porcji wypieków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze