3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzSpożywanie koktajli owocowo-warzywnych to sposób nie tylko na detoks organizmu. Te płynne pokarmy mogą stanowić stały element codziennego jadłospisu. Możemy je pić w ramach śniadania albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska na swoim profilu w serwisie społecznościowym zachęca do ich spożycia w następujący sposób: „Wypij swoją dzienną dawkę zdrowia!”. Koktajl z pietruszką, koktajl z awokado, koktajl z jarmużu - Chodakowska ma dla Was trzy propozycje.
Ten artykuł ma 3 strony:
Koktajl z pietruszką i bananem
Jeżeli mamy niedobór witaminy A (co objawia się wysypką na skórze, łamliwymi paznokciami, suchymi włosami, zmęczeniem i brakiem apetytu) i folianów, powinniśmy włączyć do menu koktajl z natką pietruszki i bananem. Nie jest ona wytwarzana samoistnie przez organizm, dlatego musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem lub w postaci preparatów. Jako źródła pokarmowe tej witaminy wskazuje się: mleko, wątrobę, tłuste ryby i tran. W produktach roślinnych występuje prowitamina A.
Witamina A gwarantuje wzrost i ogólny rozwój organizmu, w tym kondycję skóry, włosów, paznokci i dobry wzrok. Ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bez jej udziału nie jest możliwy metabolizm białek i hormonów steroidowych, a także budowanie naturalnej odporności organizmu.
Zobacz też: Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty
Lista składników:
- nieduży banan,
- pół pomarańczy,
- garść natki pietruszki,
- łyżeczka mielonej spiruliny,
- pół łyżeczki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. Owoce i pozostałe składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy je. Koktajl powinien mieć jednolitą konsystencję.
Porcja tego owocowo-warzywnego napoju dostarcza 180 kalorii.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze