Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuProfile Ewy Chodakowskiej w mediach społecznościowych to skarbnica przepisów na zdrowe dania, m.in.: koktajle, desery i sałatki. Trenerka fitness dzieli się ze swoimi fanami dziennymi i tygodniowymi jadłospisami. Tym razem trenerka zaproponowała dwudniowe menu, które dziennie dostarcza niespełna 1800 kcal.
Sobota
Pierwsze śniadanie — tosty z masłem orzechowym
Lista składników:
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 2 płaskie łyżki masła orzechowego bez soli,
- kubeczek 2 proc. kefiru.
Sposób przygotowania:
Opiekamy pieczywo w tosterze lub w piekarniku. Następnie smarujemy je masłem orzechowym. Zjadamy tosty, popijając kefirem. Śniadanie dostarcza 435 kcal.
Drugie śniadanie — deser jaglano-kokosowy
Lista składników:
- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej,
- ¼ szklanki 2 proc. mleka spożywczego,
- kilka kropel miodu pszczelego,
- pół łyżeczki maku niebieskiego,
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku (cały czas mieszamy, żeby uniknąć przypalenia). Następnie odkładamy ją na bok do ostudzenia. Dodajemy wiórki, miód i mak. Dokładnie mieszamy. Drugie śniadanie dostarcza 215 kcal.
Obiad — indyk z kaszą, cieciorką i suszonymi pomidorami
Lista składników:
- 120 gramów mięsa z piersi indyka bez skóry,
- marchew,
- średni ząbek czosnku,
- 120 gramów ugotowanej cieciorki,
- 3 suszone pomidory (bez oliwy),
- 3 łyżki suchej kaszy jaglanej,
- 10 gramów oleju rzepakowego,
- szczypta pieprzu czarnego i kurkumy.
Sposób przygotowania:
Obsmażamy indyka na patelni z dodatkiem oleju, a następnie dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchewkę, pomidory, czosnek, a także ugotowaną ciecierzycę. Dusimy wszystkie składniki pod przykryciem do momentu, aż zmiękną. Wtedy dodajemy przyprawy. Na koniec mieszamy je z uprzednio ugotowaną kaszą. Obiad dostarcza 573 kcal.
Podwieczorek — sałatka z rzodkiewką
Lista składników:
- 7 rzodkiewek,
- kromka chleba żytniego razowego,
- 4 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- ⅓ awokado,
- łyżka kiełków rzodkiewki.
Sposób przygotowania:
Mieszamy jogurt z kiełkami. Kroimy rzodkiewkę i awokado w plastry, a następnie polewamy je przygotowanym sosem jogurtowym. Zjadamy z pieczywem. Podwieczorek dostarcza 222 kcal.
Kolacja — twarożek z selerem naciowym
Lista składników:
- pół kostki sera twarogowego półtłustego,
- pół szklanki 2 proc. kefiru,
- łodyga selera naciowego,
- szczypta pieprzu czarnego i papryki,
- 2 łyżeczki nasion słonecznika,
- kromka chleba żytniego razowego.
Sposób przygotowania:[/b
Mieszamy twaróg z kefirem i pokrojonym w półksiężyce selerem. Przyprawiamy do smaku i posypujemy pestkami słonecznika. Zjadamy z pieczywem. Kolacja dostarcza 333 kcal.
Niedziela
Śniadanie — omlet z ziołami i papryką
Lista składników:
- 3 całe jaja kurze,
- łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta pieprzu czarnego i soli,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- 5 łyżek szczypiorku,
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- pół średniej papryki czerwonej.
[b]Sposób przygotowania:
Roztrzepujemy jajko z dodatkiem oleju, posiekanych ziół i przypraw. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i przez chwilę ją smażymy. Następnie wlewamy masę jajeczną. Czekamy, aż się zetnie. Omlet jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 465 kcal.
Drugie śniadanie — koktajl z mango i tahini
Lista składników:
- garść świeżego szpinaku,
- pół mango,
- 3 łyżeczki masła sezamowego tahini,
- 4 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy do uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji. Drugie śniadanie dostarcza 242 kcal.
Obiad — tilapia pieczona z pomidorami
Lista składników:
- 150 gramów świeżej tilapii,
- łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny,
- 2 szczypty curry,
- 2 pomidory,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół woreczka ryżu brązowego,
- łyżka sezamu,
- 2 łyżki bazylii.
Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę olejem i przyprawami. Kroimy pomidory na połówki, posypujemy je świeżą bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umieszczamy składniki w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż tilapia będzie miękka. Podajemy ją z ugotowanym ryżem wymieszanym z sezamem. Obiad dostarcza 530 kcal.
Podwieczorek — przekąska na wynos
Lista składników:
- 400 gramów 2 proc. kefiru,
- duża mandarynka.
Sposób przygotowania:
W ramach podwieczorku, który dostarcza 205 kcal, pijemy kefir, po czym zjadamy mandarynkę.
Kolacja — soczewica z pomidorami
Lista składników:
- 140 gramów soczewicy ugotowanej bez soli,
- pomidor czerwony,
- łyżka oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- szczypta pieprzu czarnego i bazylii suszonej,
- łyżeczka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Kroimy pomidory w cząstki. Mieszamy te warzywa z soczewicą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość przyprawiamy, dodajemy olej i prażone pestki dyni. Kolacja dostarcza 322 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze