5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuZdrowe desery dla fanów słodkości to m.in. wegańskie lody z owoców, francuskie tosty bez jaj i masła czy słodkie czekoladowo-bananowe smoothie. Osoby na diecie powinny przygotowywać je samodzielnie, kontrolując ilość użytego cukru i jakość składników. Poniższe propozycje zaspokoją apetyt na słodki smak największego słodyczoholika.
Ten artykuł ma 5 stron:
Owoce pod kruszonką
Zimą mamy większą ochotę na słodkie desery na ciepło. Wówczas możemy przygotować owoce pod kruszonką. Połączenie miękkich jabłek i gruszek z nutą cynamonu i chrupiącą skorupką to uczta dla kubków smakowych. Ten deser dostarcza błonnika (5 gramów), zawiera też mniej cholesterolu i tłuszczu (9 gramów) niż tradycyjne desery.
Zobacz też: Owoce, które pomogą ci schudnąć
Lista składników (na 8 porcji):
Owoce:
- 2 pokrojone jabłka,
- 3 pokrojone gruszki,
- łyżka cukru,
- 1 i pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1–2 łyżki soku z cytryny,
- pół szklanki wody.
Kruszonka:
- szklanka płatków owsianych,
- 1/3 szklanki mąki pszennej razowej,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 6 łyżek stołowych naturalnego masła.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pokrojone owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Posypujemy cynamonem, gałką i dolewamy wodę. W drugim naczyniu łączymy suche składniki z masłem.
Otrzymaną masę rozprowadzamy równomiernie na owocach. Pieczemy około 50 minut, aż górna warstwa zbrązowieje. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym lub lodami (trzeba pamiętać, że podnoszą kaloryczność deseru — ćwierć filiżanki lodów waniliowych dodaje 135 kalorii). Owoce pod kruszonką można też serwować na zimno.
Porcja tego deseru dostarcza 285 kalorii. Zawiera również 50 gramów węglowodanów i 2,5 grama białka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze